Milan Uljarević – od talentovanog sportiste do doktorskih studija

Ne prođe mnogo vremena, a da nas mladi sugrađani ne obraduju školskim, naučnim ili sportskim dostignućima. Nakon lijepih vijesti o našim studentima u Banjaluci, Istočnom Sarajevu i Foči posljednjih nekoliko mjeseci u Novom Sadu u superlativima se priča o Milanu Uljareviću, polazniku doktorskih studija građevinarstva.

milan uljarevic 1

Izvor: Radio Nevesinje
Autor: Dragan  Grahovac

Nevesinjac potkovan znanjem i pregalaštvom krči put u svijet nauke sa željom da vrlo brzo njegov trud bude od koristi za društvenu zajednicu.

Milan Uljarević je osnovnu i srednju školu završio u Nevesinju, a školovanje je nastavio na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu. Sa visokim prosjekom završio je osnovne studije građevinarstva, a nakom toga i master akademske studije, prvo iz studijske grupe „konstrukcije“, a ubrzo i smer „putevi“. Na promociji master diploma proglašen je za najboljeg studenta odsjeka.

Objavio je četiri naučna rada na konferencijama sa međunarodnim učešćem. Na takmičenjima studenata tehničkih fakulteta sa prostora bivše Jugoslavije uvijek je bio u samom vrhu. Ovakve preference obezbijedile su mu besplatne doktorske studije koje je upisao u oktobru prošle godine.

Dok se većina njegovih kolega zadovoljava sa osnovnim studijama Uljarević želi da nastavi sa profesionalnim usavršavanjem. U tome ima i veliku podršku porodice i prijatelja. Sa ponosom ističe da je od četiri indeksa tri napunio visokim ocjenama iz preko 60 ispita.

Razmišljao je i o zaposlenju, ali sa žaljenjem konstatuje da su radna mjesta visokoobrazovanih kadrova u Srbiji loše plaćena. Zato se odlučio da stvara vrijednosti koje se trenutno ne mogu mjeriti novcem, ali koje će u budućnosti u prosperitetnim društvima sigurno biti cijenjene. Ne krije da ima želju da domaću diplomu potvrdi i doktorskim studijama u inostranstvu, ali naglašava da za takvu odlluku još ima vremena.

I pored stalnog drugovanja sa naukom, Uljarević ne zapostavlja ni društveni život. Često dolazi u Nevesinje da posjeti porodicu i prijatelje. Podsjeća da je kao školarac imao talenta za fudbal i karate. Bio je , čak, i kapiten u fudbalskom timu, a na karate turnirima osvojio je petnaestak medalja.

Ovo je ne samo naša mladost, nego i pouzdana i briljantna budućnost!

Close
Molimo Vas da podržite naš sajt
Ако Вам се свиђа сајт молимо Вас да кликнете на неку од следећих опција и да помогнете сајту да постане бољи.
error: