Mehanizacija “Nevesinja puteva” na hercegovačkom Tibetu

Dok većina putara u Republici Srpskoj polako svodi bilanse iz perioda zimskog održavanja, radnici „ Nevesinjeputeva“ imaju još mnogo posla. Krenuli su u proboj smetova na Morinama na regionalnom putu Ulog – Klanci, vjerovatno i najtežoj dionici u čitavoj Republici.

12 (1)

Izvor: Radio Nevesinje
Iako je polovina marta na Morinama su još uvijek surovi zimski uslovi koje bi bez fotografija teško bilo i opisati.
Snijeg i snažni vjetrovi stalni su stanovnici ove visoravni tokom zimskog perioda, ali su se neugodni naleti hladnog vremena na ovom području dešavali čak i u lјetnjim mjesecima!
Tako je, 9. juna 2005. na Morinama snijeg počeo da pada kao usred januara, a temperatura se spustila ispod nule. Pastiri koji su čitav mjesec uživali u lijepom vremenu i bogatim pašnjacima našli su se u odjednom u velikoj nevolјi i morali su da vrate stoku u južnije krajeve. I tada je tada je mehanizacija „Nevesinjeputeva“ čistila snijegom zatrpani put Kifino Selo – Ulog. Nestvarno, ali istinito!
Narod iz Gornje Hercegovine prepričava brojne legende o strašnim zimama i iznenadnim naletima hladnoće, a najčešće se podsjeća na sudbinu svatova čuvene begovske porodice Lakišića koji su nastradali u smetovima Morina.
Čuveni beg Ljubović iz Odžaka kao mlad momak želјan kalašenja često je prolazio ovim krajevima.Prilikom jednog takvog putovanja u selu Rataj kod Foče zapazio je ono što je želio – prelijepu Umiju ćerku znamenitog bega Čengića. Ali, ne lezi vraže, u Umiju se prije ovog zalјubio još jedan – beg Lakišić iz Mostara. Na nagovor majke beg Ljubović je prepustio mostarskom sabratu pravo na curu.Mostarac je, kako i priliči uglednoj porodici, organizovao svadbu, mnogobrojne i ugledne svatove na biranim konjima.

Po mostarskoj blagoj jugovini krenuli su po mladu, uzeli je, darovali kuću i krenuli nazad. Na Morinama ih je dočekalo orkansko nevrijeme, mećava i vjetar “koji duva sa svih strana”, smetovi i nezapamćena studen koja probija kosti i mrzne srce u junaka. Put je bio snijegom zameten, svatovi su tumarali po bespuću posijanom smetovima kroz koje su konji propadali i gubili snagu, a lјudi se na njima mrznuli. Lakišića svatovi su se smrzli i otuda još i sada to Svatovsko groblјe na Morinama. Pedesetak nadgrobnjaka i danas podsjeća na taj tužni čin, razbacani su sa obje strane puta i svaki putnik bar malčice saosjeti sa neslavnom svadbom i nesrećnim svatovima.

Close
Molimo Vas da podržite naš sajt
Ако Вам се свиђа сајт молимо Вас да кликнете на неку од следећих опција и да помогнете сајту да постане бољи.
error: