Medvjedi napadaju stada uprkos čobanima

Posljednja dva mjeseca u trebinjskim selima zabilježeni su sve češći napadi medvjeda na pčelinjake, ali i na stoku. Ova divlja životinja u potrazi za hranom toliko se osmjelila da, uprkos čobanima, napada stada i šeta po selima.

medved

Izvor: Radio Trebinje
Autor: V. Duka
Mještani Bogojević Sela u trebinjskoj regiji Zupci tvrde da se medvjed nikad nije spuštao ni blizu sela, a kamoli obilazio njihove kuće. Ipak, on se nedavno uvukao u pčelinjak porodice Samardžić u blizini kuće i, uprkos ogradi od bodljikave žice, razrušio je nekoliko košnica, pričinivši, zajedno s uništenim medom, štetu od oko 1.000 KM.
“U toj je regiji, kod izletišta Ubla, još više uništen pčelinjak Milije Šukovića, koji je svoje pčele opasao sa šest, sedam, a na pojedinim mjestima i osam redova gusto složene ograde od bodljikave žice. Međutim, medvjed je obišao cijeli ograđeni prostor i na jednom mjestu otkrio mekše tlo, iskopao rupu u zemlji i podvukao se ispod žice”, kaže Jovo Runjevac, koji je kao član opštinske komisije formirane za utvrđivanje štete bio na terenu.
Dodaje da je na mjestu gdje se medvjed provlačio na bodljikavoj žici ostalo njegove dlake i ostataka meda, te da je vidljivo da je u pčelinjak ulazio i nekoliko puta, sve dok ga nije primijetio drugi mještanin koji je na tom lokalitetu brao drva, kojeg se uplašio i pobjegao.
Pretpostavlja se da je ovo krupna ženka medvjeda jer su je i drugi mještani Zubaca viđali sa mladuncima, koje je vjerovatno hranila ovim medom. Vraćala se i po nekoliko puta u Šukovićev pčelinjak, gdje je uništeno pet košnica koje su imale i po nekoliko nastavaka.
Osim pčelinjaka, u Hercegovini od medvjeda sve više stradava i stoka, a seljaci kažu da su takvi medvjedi opasniji od onih koji traže med, da su krvoločniji i brže se odvaže da napadnu čovjeka. Ovog je bio svjestan i Milan Bovan, kome je prije dva mjeseca medvjed uništio stado od 22 ovce u mjestu Poklonac u Bijeloj Gori.
Bovan, koji je toga dana čuvao ovce, naveo je kasnije u izjavi za ovu komisiju, da se medvjed uopšte nije obazirao na njega, već je odmah krenuo prema stadu i usmrtio 19 ovaca, a tri izujedao.

O autoru

Ostavite komentar

Close
Molimo Vas da podržite naš sajt
Ако Вам се свиђа сајт молимо Вас да кликнете на неку од следећих опција и да помогнете сајту да постане бољи.
error: