Međunarodni dan nestalih obilježen u Nevesinju

Povodom Međunarodnog dana nestalih Opštinska organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila na Gradskom trgu u Nevesinju postavila je makete sa siluetama nestalih lica.

nest.1

Izvor: Radio Nevesinje
Autor: Dragan Grahovac

Na uspostavljenom štandu građani ostavljaju primjedbe i sugestije vezane za proces traženja nestalih u BiH. U Nevesinju se nalazi jedna od tri spomen kosturnice u Republici Srpskoj u kojima su pohranjeni posmrtni ostaci neidentifikovanih lica.

Predsjednik Skupštine Opštinske organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Nevesinje Aljonka DŽeletović podsjetila je da je u proteklom ratu na području Hercegovine nestala 431 osoba srpske nacionalnosti, od kojih 289 civila.
– U Spomen kosturnici na Gvozdu pohranjena su 64 tijela od kojih 52 nisu identifikovana – pojasnila je DŽeletović naglašavajući da i poslije 22 godine od strašnog zločina počinioci ostali nedokučivi pravdi.
Predsjednik Opštinske organizacije nestalih Predrag Kovačević rekao je da se na području Hercegovine još uvijek traga za 98 lica srpske nacionalnosti.
On je istakao da Institut za nestale osobe BiH, Tužilaštvo BiH i Laboratorija u Tuzli nemaju nikakvih rezultata u procesu traženja nastalih, bar što se tiče identifikacije lica srpske nacionalnosti.
Porodice poginulih i nestalih boraca iz Nevesinja traže da se ponovo uspostavi Kancelarija Vlade RS za traženje nestalih. Zahtijevaju i da se 30. avgust usvoji kao dan sjećanja na sve nestale osobe u BiH.

Ostavite komentar

Close
Molimo Vas da podržite naš sajt
Ако Вам се свиђа сајт молимо Вас да кликнете на неку од следећих опција и да помогнете сајту да постане бољи.
error: