Marina Popadić – Pijanistkinja koja je nakon Firence izabrala Bileću

Pijanistkinja Marina Popadić rođena je Dubrovkinja. Život i školovanje vodili su je od Trebinja, Beograda, Sarajeva, do italijanskih gradova Ternija i Firence u kojima je bila godinama, a ona je, nakon svega, odlučila da za život izabere onaj u kome nikad nije živjela – Bileću.

marina-popadic-540x300

Izvor: Moja Hercegovina
Autor: Jelena Denda

Ovdje je već mjesec dana, a iskorak ka boljem upoznavanju Bilećana sa njom, kao i nje sa Bilećanima, sinoć je napravio Zavičajni klub „Osvit“ koji je u Domu kulture „Jevto Dedijer“ priredio promociju Marinine poezije i muzičkog rada.

Popadićeva je na klaviru izvela nekolike Bahove i Debisijeve kompozicije, a izabrane pjesme, uglavnom ljubavne, iz njene četiri objavljene zbirke, uz zvuke gitare Dušana Mrkaića, interpretirali su Tatjana Đorđić, Anđela Dželetović, Marija Parežanin i Srđan Komnenić.

IMG_4277

Dželetović, Parežanin, Mrkaić, Đorđić i Komnenić

Predsjednik „Osvita“ Miodrag Ljumo Hrnjez istakao je da je Marina veliko blago za Bileću, koje će da produhovi i oplemeni gradsku kulturnu scenu, te da je srećan što Zavičajni klub ima priliku da promoviše njen rad.

Dobrodošlica koju su joj Bilećani uputili za Marinu je, kako kaže, veoma značajna i učinila je posebnim sinošnje veče. Zbog toga ne čudi što kaže da Bileću osjeća kao svoju.

– Moji roditelji žive u Trebinju i znaju da mu se rado vraćam, ali da ga ne osjećam svojim gradom. To je nešto što je jače od mene. Prvi put sam skupila hrabrost i snagu da ove godine dođem direktno u Bileću i bilo mi je jako drago, jer su me lijepo primili u Dom kulture, gdje su ispunili moju potrebu za klavirom, kako bih mogla da vježbam. Tako sam upoznala i ljude iz Osvita. Poželjela sam se svih gradova Hercegovine, ali Bileća je blizu mora, ima jezero, ona je, ipak, bila nešto najljepše za mene, a koliko će me život ostaviti ovdje, ne znam – objašnjava Marina za naš magazin.

IMG_4287

Hrnjez i Popadićeva nakon promocije

Tokom godina provedenih u Italiji najviše su joj nedostajali jezik i uža porodica, ali i ono što, kako kaže, ne možete da nađete svugdje, ali u Bileći da – prozračnost koja vam izoštri um, i čini pisanje i sviranje mnogo inspirativnijim i lakšim.

Od svoje četiri knjige, pod nazivima „Nije važno“, „Negdje između“, „Ko zna kada i gdje“ i „Gola sjenka“, ističe, najčešće se vraća prvoj, zbog toga što je nastala u trenutku, a znati uhvatiti trenutak je, smatra, najbitnije u životu.

Marina je rođena u Dubrovniku 1982. godine. Osnovnu školu završila je u Trebinju. Studirala je na odsjeku za klavir, na muzičkim akademijama u Beogradu i Sarajevu. Diplomirala je na odsjeku za klavir u Terniju, na Konzervatorijumu za muziku Brikaldi, 2008. godine. Magistarske studije na odsjeku za kamernu muziku završila je u Firenci. Nagrađena je prvom nagradom na internacionalnom takmičenju muzičara u Brleti 1998. godine i drugom nagradom na Međunarodnom takmičenju „Petar Konjović“ 1997. godine. Osvojila je drugu nagradu i na Međunarodnom festivalu „Vino i poezija“ u Virpazaru, u Crnoj Gori, 2004. godine. Aktivna je kao solista i kamerni muzičar.

O autoru

Ostavite komentar

Close
Molimo Vas da podržite naš sajt
Ако Вам се свиђа сајт молимо Вас да кликнете на неку од следећих опција и да помогнете сајту да постане бољи.
error: