Luka Petrović: Nemamo funkcije u Banjaluci, jer nam kadrovi nisu dobri!

– Vjerujte, volio bih da imamo spremnih kadrova da idu u Banjaluku, da gore žive i rade i da oni budu ti koji bi podržavali studente i projekte i povlačili iz Hercegovine dobre kadrove. Moramo u narednom periodu usavršavati više kadrova koji bi željeli da idu u našu centralu, rekao je Luka Petrović, narodni poslanik u Skupštini RS, u intervjuu za portal Trebinje danas koji prenosimo u celosti

 

luka petrovic na sijelu

Moramo uposliti i snage u dijaspori; Luka Petrović je nedavno bio i na sijelu Trebinjaca u Beogradu (Foto: Slobodna Hercegovina)

Izvor: Trebinjedanas
T
ekst: T.D.

Luka Petrović, predsjednik Gradskog odbora SNSD-a u Trebinju, na proteklim izborima napravio je rezultat u Hercegovini na kome mu mnogi mogu pozavidjeti. O tome šta su Hercegovci dobili zauzvrat, šta je urađeno za vrijeme vladavine SNSD-a u gradu Trebinju, a šta za vrijeme vladavine Slavka Vučurevića, kao i ko je kriv za dubiozu u FK Leotar, čitajte u intervjuu koji je ekskluzivno za portal TREBINJE danas dao narodni poslanik u Narodnoj skupštini RS.

 • U Trebinju ste opozicija. Gradonačelnik Vučurević, zajedno sa svojim koalicionim partnerima, kaže da je mnogo toga urađeno u periodu od kada su oni na vlasti. Kako vi to komentarišete?

– Budućnost grada je ozbiljno ugrožena. Ništa zdravo nije započeto. Uzimati kredit od 3,5 miliona maraka i plaćati kamatu u iznosu 900.000 KM, je suludo kada ste imali novac 2,5 miliona KM na Bobar banci, od hidroakumulacija. To je čista odgovornost gradonačelnika. Uspješno je završena autobuska stanica, ali nakon 2,5 godine vlasti još ne funkcioniše. Izvoditi radove na vodovodu prema Zupcima, a nemati revidovanu projektnu dokumentaciju, niti finansijsku konstrukciju, nema smisla. Veliki dio gradske imovine prodat, a veliki dio pod hipotekom. Uspješno ponižava republičku vlast i očekuje da mu sve probleme riješi neko drugi. Ovakvu situaciju zna se ko podržava, a on je vrlo vješto zaposlio bliže članove porodice pojedinih nesigurnih odbornika i time dobio neupitnu podršku sa njihove strane.

Gradonačelnik Vučurević je odgovoran za podizanje kredita od 3,5 miliona maraka za čiju se kamatu plaća 900.000 KM. To je suludo kada ste od hidroakumulacija imali 2,5 miliona KM na Bobar banci

 • Koalicija koja je na vlasti u Trebinju stalno vam spočitava da se u Hercegovinu ništa ne ulaže i da se ništa ne radi. Šta ste vi uradili u periodu od kad je SNSD na vlasti?

– Apsolutno sve loše žele vidjeti i pripisati republičkoj vlasti,ali na taj način ne pomaže građanima Trebinja i Hercegovine. Mi iz SNSD-a želimo da sve republičke institucije učestvuju na području Hercegovine i daju pun doprinos, a mi smo ti koji će delegirati probleme i projekte koje treba rješavati. Vjerujte, volio bih da imamo spremnih kadrova da idu u Banja Luku, da gore žive i rade i da oni budu ti koji bi podržavali i studente i projekte i povlačili iz Hercegovine dobre kadrove. Mi moramo u narednom periodu usavršavati više kadrova koji bi željeli da idu u našu centralu. Postoji nekoliko osoba iz Hercegovine raspoređenih u Banjaluci, što je nedovoljno. Bio bih sretan da je PDP i SDS iz Hercegovine delegirao nekog na funkcije, koje se ovih dana dijele u Sarajevu. Trebalo se više uraditi, ali osnovno je da Hercegovini trebaju radna mjesta, bilo da su ona u tekstilnoj industriji koja su sve izvjesnija, ili da se radi o privatnom sektoru kao što je kompanija Svisslion Trebinje ili neke manje investicije u poljoprivredi i turizmu i sl., na čemu smo moji saradnici i ja angažovani. Postoje namjere ozbiljnih investitora i u ovom smjeru, ali mora grad raširiti ruke i imati sluha za bilo kog investitora.

 • Dosta se priča i o tome da umjesto djece poginulih boraca u energetski sektor zapošljavate odane i poslušne kadrove koji donose glasove za izbore? Koliko je djece poginulih borca zaposleno u 2014. godini?

– Pitajte Boračku organizaciju i reći će vam da je SNSD kao partija prva ušla u problem za rješavanje zapošljavanja demobilisanih boraca, višečlanih familija, od kojih niko ne radi. Po njihovom spisku, kao i po spisku prioriteta odabira porodica poginulih boraca i RVI, date su preporuke direktorima koji su zaposlili značajan broj ljudi sa tih spiskova. Na njihovim spiskovima ima 66 imena. Nisu svi riješeni, ali problem predstavlja i to što gradska administracija ne uvažava njihove prioritete. Jedan je čovjek samo zaposlen u Vodovodu Trebinje. Tačnu evidenciju ima Boračka organizacija i oni mogu da potvrde da ih republičke institucije uvažavaju, a to će se morati i popraviti. Nijednom zaposlenom sa ovih spiskova nije bilo nikakvog uslovljavanja niti će biti ubuduće.

put

Brže kroz Popovo polje: Zatražena je revitalizacija puta Trebinje-Ljubinje–Stolac

 

 • Šta su po vašem mišljenju ključni problemi u istočnoj Hercegovini, a posebno u Trebinju, za čije rješenje ćete se zalagati u periodu dok imate mandat u NS RS?

– Zahtjev poslanika iz Hercegovine je da revitalizujemo put Trebinje-Ljubinje – Stolac, da se uradi u najkraćem roku projektna dokumentacija puta Foča – Tjentište sa potrebnim istražnim radovima i završetak investicije HE Dabar, kao i početak investicije HE Nevesinje i HE Bileća. Uspjeli smo da u Prostorni plan RS od 2015-2025 godine unesemo mogućnost izgradnje brzog puta Trebinje – Višegrad. Naravno da je u sklopu hidroenergetskog sistema na Trebišnjici potrebno završiti nizvodnu stepenicu HE Dubrovnik II. Kroz reformske zakone omogućiti podršku i razvoju privatnog preduzetništva i time uposliti veći broj ljudi.

 • Gradonačelnik vas često pominje kada je u pitanju FK Leotar. Da li ste vi odgovorni za dugove koje trenutno ima FK Leotar?

– On zna pravu istinu, ali priča je na politički način, želeći da se od drveta ne vidi šuma. Bolje bi bilo da je nastavio sa izdvajanjima iz budžeta grada za FK Leotar kao prije njega, a ne da taj budžet skoro, pa ukine. Ovakav odnos prema FK Leotar će ostati zapamćen za sva vremena. Ja ovom prilikom pozivam odgovorne u FK da iznesu tačne podatke i o kreditu i o ostalim dugovima, kao i o tome od kada potiču svi ti dugovi. Nikada manje ljubavi prema FK nije bilo kao danas. Jedina informacija koja nije spinovana u Glasu Trebinja je ova iz FK. I želim da kažem da sam ponosan što sam bio u FK, i rješavao uvijek samo probleme, ali i to je veliko iskustvo. Sramno je da predsjednik Skupštine Grada nikad nije sazvao tematsku sjednicu o saznavanju prave istine o FK i nalaženju rješenja ili možda čeka da mu to odobri Gradonačelnik. Evo ni mene ne zove na sjednice skupštine Grada, mada mu je to Poslovnikom obaveza.

luka 00

Ponosan na rad u FK Leotar: Luka Petrović u periodu kada je bio na čelu kluba sa Polica (Foto: Pressrs)

 

 • Iako više niste predsjednik kluba, kako komentarišete to što je FK Leotar zatražio da se stadion katastarski upiše na njegovo ime? Da li će tada biti u opasnosti da zbog slučaja “Bobar banke” izgubi stadion?

– Jedini razuman potez je da stadion pripada FK Leotar, još bi mu trebao Gradonačelnik i to oduzeti, da 90-godišnjicu klub dočeka potupno ogoljen. Zamislite, Gradonačelnik Upravu Leotara naziva „šačicu organizovanih ljudi“, neće da kaže da čuvaju tradiciju i istoriju Grada Trebinja i to volonterski, a ne za veliku platu kao on. Svjedoci ste da je zamjenik pravobranioca RS izjavio da stadion, kao hipoteka ne može biti dio stečajne mase i to znaju i sudije i advokati, jedino Gradonačelnik želi da FK doživi poraz i na ovom polju, što mu svakako neće poći za rukom.

Pozivam odgovorne u FK Leotar da iznesu tačne podatke i o kreditu i o ostalim dugovima, kao i o tome od kada potiču dugovi. Ponosan sam što sam bio u FK Leotar, i uvijek rješavao probleme. Sramno je da predsjednik Skupštine Grada nikad nije sazvao tematsku sjednicu o saznavanju prave istine o FK Leotar i nalaženju rješenja

 • Aktuelna tema ovih dana je i pitanje Sutorine. Kako vi gledate na to?

– Poznato je da je Badinterova komisija ustanovila granice između bivših jugoslovenskih republike i nama nije u interesu da kvarimo komšijske odnose. Međutim, neće biti niko protiv da se sagledaju svi pravni aspekti na ovaj problem i da se stavi tačka na ovo pitanje.

 • Jedan od glavnih aduta u predizobrnoj kampanji bila je gradnja HE “Dabar”. Dokle se stiglo sa radovima i kada će ova hidoreleketrana biti na mreži?

– Naravno, zato što je to prva investicija u hidroenergetske objekte u RS iz sopstvenih sredstava i sopstvenog kreditnog zaduženja koje se radi na ovim prostorima. Mogli su mnogi prije da nastave započete radove prije rata na projektu Gornjih Horizonata, ali nisu. Poteškoće u realizaciji ovog projekta su i u nedostataku iskusnih kadrova na terenu i dosadašnji radovi nisu po usvojenom dinamičnom planu. Značajan problem predstavlja i provođenje javnih nabavki. Ali ako svi poslovi budu išli potrebnom dinamikom očekivati je da ovaj objekat 2019. godine bude na mreži. Ovo je složen hidroenergetski objekat snage 160 mW , sa dovodnim tunelom dužine 11,5km, branom Pošćenje. akumulacijom Nevesinje, Mašinskom zgradom u Vrijeci i odvodnim kanalom kroz Dabarsko polje do ulaznog lijevka Dabar – Fatnica. Urađeni su nedostajući istražni radovi, vodosnabdijevanje i elektrosnabdijevanje svih gradilišta je u završnoj fazi, pristupni putevi do svih objekata u završnoj fazi, kao i rad na složenom postupku eksproprijacije zemljišta. Puni efekat HE Dabar biće kada se završi HE Nevesinje, na čijem projektu se radi i ove i naredne godine. Da bi se realizovalo i poslednja stepenica Gornjih Horizonata, a to je HE Bileća, potrebno je dovršiti betonsku oblogu tunela Fatničko polje –akumulacija Bileća, kanal kroz Fatničko polje i vodostan i mašinska zgrada u Čapelici.

Zahtjev poslanika iz Hercegovine je da se revitalizuje put Trebinje-Ljubinje – Stolac, da se u najkraćem roku uradi projektna dokumentacija puta Foča – Tjentište i završetak investicije HE Dabar. Nadamo se početku investicije HE Nevesinje i HE Bileća, a uspjeli smo da u Prostorni plan RS od 2015-2025 godine unesemo mogućnost izgradnje brzog puta Trebinje – Višegrad

 • Prošle godine HET je iz dobiti izdvojio jedan dobar dio novca za udruženja i sportske kolektive iz istočne Hercegovine. Da li možete obećati da će se taj trend nastaviti i u ovoj godini?

– Naravno da ćemo nastaviti tu aktivnost i ove godine, ali je ova godina realizovana sa manje dobiti. Sva udruženja i sportski kolektivi znaju da imaju podršku HET i oni su na tome zahvalni.

Ne može jedan tekst da pokvari dugogodišnje međuljudske odnose
 • Postoji li sukob u vrhu SNSD-a i da li otvorena
  lukap

  Demokratski je nekada i kritikovati: Luka Petrović

  podrška Vasiću za kritički tekst na internetu stavlja Radojičića protiv Dodika?
  Sukob ne postoji. Ako je partija demokratska nije loše iznijeti nekada i kritiku, koja može doprinijeti samo popravljanju stanja. Ne može jedan tekst da pokvari dugogodišnje međuljudske odnose. Ako se odnosi među ljudima kvare zbog ogovaranja po kafani i čaršiji i širenja dezinformacija, onda to nisu dobri odnosi. SNSD je jedina partija iz koje ljudi ne odlaze. SNSD širi dobrotu, demokratiju i uz mnogo raznih kočnica i pokušaja blaćenja.

 • U posljednje vrijeme slabo vas viđaju sa vladikom Grigorijem, sa kojim ste bili u odličnim odnosima. Da li se nešto promijenilo u odnosu između vas i vladike?

– Naši odnosi su bili oduvijek dobri, ali nisu onakvi kakve ima S. Vučurević, ako se sjećate da je on prvi počeo da slavi Preobraženje Gospodnje odvojeno od crkve i naroda Trebinja, a ne bi me začudilo da ove godine za Preobraženje bude u prvom redu u crkvi da dođe za sofru i počne zajedno slaviti slavu. Takvo interesno mijenjanje, nisam vidio u svom životu. Vladika Grigorije je čovjek koji mnogo znači Hercegovini i to treba poštovati i uvažavati.

Ne bi me začudilo da ove godine Slavko Vučurević za Preobraženje bude u prvom redu u crkvi da dođe za sofru i počne zajedno slaviti slavu sa vladikom Grigorijem

U vrijeme pred izbore, kao i neko vrijeme nakon toga, SNSD je pravio veliki politički pritisak na gradonačelnika Vučurevića. Ipak, od njegovog opoziva ništa nije bilo, a utisak javnosti je da je pritisak prilično popustio. Da li vas je Vučurević porazio pa ste odustali ili je nešto drugo u pitanju?

– Rezultat republičkih izbora je jasan, Trebinje neće Slavka Vučurevića za gradonačelnika i on to zna. On vegetira na toj funkciji, uz podršku 16 odbornika. Pojedini odbornici su kroz ove dvije godine „završili“ svoje porodice i ne bi da se išta trese, a ja sam i ranije izjavio da ga nećemo rušiti , jer bi to trebali da kažu neki odbornici većine. Oni sada smatraju da grad ide dobrom stazom do 2016, a odbornici opozicije ne misle tako. Međutim, nedostaju nam tri ruke da mu izglasamo nepovjerenje u gradskoj skupštini. Vučurević politikom koju vodi i koju je vodio, direktno je porazio sebe. On je „zaratio“ i sa Predsjednikom Republike, Vladom RS, crkvom, sportistima, medijima (sjećate se bar maslinovog ulja i Vukanovića). Tako se Grad ne vodi.

luka

Predsjednikov čovjek od povjerenja: Milorad Dodik, Emir Kusturica, Luka Petrović i Blagoje Supić  na slavskoj litiji u Trebinju (Foto: Slobodna Hercegovina)

 

Svi koji žele da se uključe u bilo koji proces, slobodno neka nam se stave na raspolaganje, i mi ćemo te kadrove uposliti prema njihovim referencama za dobrobit cijele Hercegovine

 • SNSD je na izborima napravio odličan rezultat u Hercegovini, a mnogi smatraju da to nije adekvatno nagrađeno iz vrha stranke. Šta će Hercegovci dobiti za odličan rezultat?

– Mi nećemo graditi lične ciljeve, već projekte koje će koristiti za normalan život u Hercegovini. Oni koji ganjaju lični cilj, neće napredovati. Svi koji žele da se uključe u bilo koji proces, slobodno neka nam se stave na raspolaganje, i mi ćemo te kadrove uposliti prema njihovim referencama za dobrobit cijele Hercegovine i bolji život u našoj Hercegovini. Vrijeme teče, snage koje imamo i ovdje i u dijaspori potrebno je uposliti.

Close
Molimo Vas da podržite naš sajt
Ако Вам се свиђа сајт молимо Вас да кликнете на неку од следећих опција и да помогнете сајту да постане бољи.
error: