Lične stvari patrijarha Pavla izložene u Muzeju SPC

Većina predmeta iz lične zaostavštine patrijarha Pavla prvi put će biti izložena javnosti u Muzeju SPC

cipele-patrijarha-pavla

Cipele patrijarha Pavla koje je sam popravljao (Foto: A. Vasiljević)

Izvor: Politika.rs
Autor: Jelena Čalija

Staru pisaću mašinu osvetljava ručno napravljena lampa. Nad sijalicom je savijeno odnekud pribavljeno parče lima, za koje se jedino sigurno može tvrditi da nikada nije pripadalo toj lampi, sastavljenoj od različitih odbačenih delova.

Rokovnik-agendu sa odštampanim datumima i satima za svaki mesec u godini lepim ćiriličnim slovima grafitnom olovkom popunila je nečija pedantna ruka. Jednostavan crni prsluk ostavljen je preko stolice, onakav kakav nosi bilo koji deda na selu dok kruni kukuruz ili čisti pasulj. I ovaj je nosio jedan „deda”. Bar su ga tako zvali brojni službenici Patrijaršije, ali i mnogi drugi koji su dolazili sa njim u kontakt. Lični predmeti patrijarha Pavla prvi put će biti izloženi srpskoj javnosti na postavci u Muzeju srpske pravoslavne crkve. Izložba „Svedočim, samo…”, koju će sutra u 12 časova svečano otvoriti patrijarh srpski Irinej priređena je povodom stogodišnjice od rođenja i petogodišnjice od upokojenja patrijarha Pavla. Traje do 2. februara i čine je lični predmeti patrijarha Pavla, koji se čuvaju u manastiru Rakovici, gde po sopstvenoj želji i počiva 44. poglavar SPC.

Na gore opisanom radnom stolu samo jedna stvar nosi obeležje patrijaraškog dostojanstva: bočica zelenog mastila kojim je u stara vremena pisao carigradski patrijarh, a kojim pišu i srpski prvojerarsi. Da čovek koji je sedeo na drvenoj stolici kakvu ima većina seoskih kuća nije bio običan monah svedoči i sadržaj već pomenute agende. U nju su upisani princ Aleksandar, kanadska televizija, sednica svetog Sinoda…
Lična zaostavština patrijarha Pavla sačinjena je od predmeta izlizanih od upotrebe, krpljenih, sastavljanih od različitih delova. Skromne materijalne vrednosti, ni u zbiru velika, izložena lična zaostavština svedoči o barem dve stvari: da su predmeti za patrijarha Pavla imali isključivo upotrebnu vrednost, kao i da je njegova zaostavština pre svega duhovna. Poglavar SPC koji je istrošeni đon cipela sam postavljao ostacima stare automobilske gume, bio je daleko od naše potrošačke manije i zatrpavanja nepotrebnim stvarima. Jedan od razloga zbog čega ga je na večni počinak ispratilo više od 600.000 ljudi, raspoznaje se i dok se razgledaju njegovi lični predmeti. Skromnost o kojoj je vernicima ponekad teško da slušaju od velikodostojnika koji se voze „audijem” sa zatamnjenim staklima, za patrijarha Pavla je bila stil života. Kroz nju su ljudi prepoznavali i njegovu iskrenost u veri.

Uz objašnjenja ljubaznog upravnika Muzeja SPC Vladimira Radovanovića, gledamo eksponate koji svedoče da patrijarh Pavle nije želeo da njegov patrijaraški dvor bude nešto više od monaške kelije. Drveno rende za obradu drveta, klješta, čekići, konci i igle, turpije, mali su deo njegove radionice u kojoj bi ono što je predviđeno za bacanje dobilo novi život. Uz mantije, odežde koje je nosio na bogosluženjima, mitre, izložena je šivaća mašina na kojoj je popravljao odeću, skraćivao mantije, ušivao pocepano. Pretpostavlja se da potiče s kraja tridesetih godina prošlog veka. Sama mašina je napravljena u SSSR-u, ali joj je kasnije pridodata pedala niškog proizvođača. Pored šivaće mašine omanji kofer.

– Sa njim je patrijarh Pavle putovao, a kako nikada nije nosio sa sobom mnogo stvari, on mu je bio sasvim dovoljan – kaže Radovanović.

Tu su i uredno sačuvane bogoslužbene knjige, Sveto pismo iz 1939. godine zauzima centralno mesto, kao i knjige iz školskih dana. Po starom đačkom običaju u gornjem uglu jedne od njih piše: Gojko Stojčević IVb.

Lik tog mladića može se videti i na izloženim fotografijama, uz onaj prepoznatljivi, uokviren bradom, episkopa raško-prizrenskog i patrijarha srpskog.

– Odabrali smo i deo poklona koje je patrijarh Pavle dobijao i uvrstili ih u izložbu. Oni imaju veću materijalnu vrednost, ali je poznato da je mnoge darove koje je dobijao patrijarh Pavle poklanjao dalje, onima za koje je smatrao da su im potrebniji – priča Radovanović.

U tom delu postavke nalaze se i ključevi američkih gradova, koje je srpski patrijarh dobio prilikom putovanja u SAD, zlatnici dobijeni od ruskog patrijarha Alekseja i vaseljenskog Vartolomeja, u sedefu izrađen krst darovan od strane Jerusalimske patrijaršije. Ima i neobičnosti poput tanjira na kojem sveta porodica, Hristos, Bogorodica i Josif, imaju kineska lica ili oslikani bumerang dobijen prilikom posete Australiji.

 

Close
Molimo Vas da podržite naš sajt
Ако Вам се свиђа сајт молимо Вас да кликнете на неку од следећих опција и да помогнете сајту да постане бољи.
error: