Lazanski: “Islamska država” prijeti

Vojno-politički analitičar Miroslav Lazanski ocijenio je da, nakon Francuske, napad terorista mogu očekivati sve zemlje koje su na bilo koji način angažovane u borbi protiv takozvane “Islamske države”.

lazaIzvor: RTS

Lazanski je podsjetio da je redakciju satiričnog lista “Šarli Ebdo”, u kojoj je u napadu terorista poginulo 12 osoba, već izvjesno vrijeme čuvala policija jer je bilo očito da se muslimanima koji čine 10 odsto stanovnika Francuske ne sviđa vid satire koju su novinari tog lista njegovali.
“Naše evropsko poimanje satiričnosti ne deli taj islamski svet”, upozorio je Lazanski.On nije želio da ulazi u komentare da li je ovim terorističkim činom umrla multikulturalna Francuska, ali je konstatovao da 7. januar za Francusku ne može da bude kao 11. septembar za SAD, jer “Francuska nema potencijale da pruži odgovor koji je na teroristički napad u Njujorku dala SAD”.
Lazanski je ukazao da je termin napada u Parizu očito vješto tempiran i da su teroristi iskoristili trenutak kada su se nakon Božićnih i novogodišnjih praznika bezbjednosne službe opustile, prenose beogradski mediji.
“Napadači su rođeni u Francuskoj. Oni poznaju francusku kulturu i sve pore francuskog društva. Oni su računali da su prošle Božićne gužve i u tom trenutku su udarili”, rekao je Lazanski.
U jučerašnjem napadu na kancelarije satiričnog magazina “Šarli Ebdo” u Parizu ubijeno je 10 novinara i dva policajca. Povrijeđeno je 11 ljudi.

Close
Molimo Vas da podržite naš sajt
Ако Вам се свиђа сајт молимо Вас да кликнете на неку од следећих опција и да помогнете сајту да постане бољи.
error: