Laparaskopski zahvati na trebinjskoj hirurgiji: Danas operacija, sutra kući

laparoskopska-operacija

Izvor: Srna

On kaže da je ovo jedina bolnica u istočnoj i staroj Hercegovini u kojoj se se radi ovakav tip hirurgije, pojašnjavajući da se i u bolnicama u okruženju rade laparoskopske operacije žučne kese, ali da pacijenti moraju da ostanu na bolničkom liječenju i po nekoliko dana, te da im se stavlja dren u stomak i da postoperativno primaju antibiotike.
Simić ističe da se laparoskopska operacija radi vrhunski i veoma stručno uz pomoć eminentnog ljekara Gorana Vasića iz beogradskog Kliničkog Centra Dedinje i uz asistenciju trebinjskih hirurga koji se pripremaju da sami preuzmu da vrše ovaj operativni zahvat.
On je rekao da su pacijenti, uglavnom sa područja Hercegovine, sve više zainteresovani za jednodnevne operacije žučne kese i kile i dodao da ih ohrabruje to što je zahvat jednostavan, manje bolan, te što isti dan ili sutradan idu kući.
„Bolesnike danas operišemo, a sutra idu kući uz sve benefite koje imaju kod laparoskopske hirurgije, a to je da nema ožiljka, gubitka krvi, infekcije rane, niti mogućnosti da dobiju kasnije kilu jer nema postoperativnog ožiljka“, pojašnjava Simić i ističe da se ni dren ne stavlja u stomak, niti pacijenti postoperativno primaju antibiotike.
On je podsjetio da se u trebinjskoj bolnici laparoskopska hirurgija radi već više od četiri godine, ali da su pacijenti ranije morali da ostaju u bolnici i nekoliko dana nakon operacije.
Simić kaže da se na odjeljenju hirurgije najčešća rade operacije u stomaku, hirurgija trbušnog zida, kile, te kompletna urgentna hirurgija i traumatologija-povrede: stomaka, gornjih i donjih eksteremiteta, grudnog koša glave.
On je napomenuo da pacijente sa najtežim neurohirurškim povredama – krvarenjem u mozgu, obično upućuju u Kliničko bolnički centar Crne Gore u Podgoricu.
Simić je dodao da na hirurgiji rade četiri ljekara i da su često kapaciteti popunjeni, ali da se u takvim situacijama pacijenti smještaju na druga odjeljenja.
Hirurgija je ogledalo grada jer sve ono što je hitno i urgentno prelama se preko hirurgije. To je najteža i naodgovornija grana medicine“, kaže Simić, napominjući da je procenat postoperativnih komplikacija i smrtnost na najnižem nivou.

Close
Molimo Vas da podržite naš sajt
Ако Вам се свиђа сајт молимо Вас да кликнете на неку од следећих опција и да помогнете сајту да постане бољи.
error: