Kusturica: Užičani se sada truju zato što me nisu slušali!

Kuestendorf-Kusturica009 (1)
Brankica Stanković je pre pet godina odmogla mojoj nameri da se na okolinu jezera Vrutci primene principi Parka prirode „Mokra gora“. Seljaci me umalo nisu linčovali. Danas su upućeni na fekalne otpadne vode zbog kojih više nemaju vodu
Izvor: Naše Novine
Autor: Olivera Stojimirović
Foto: Official Emir Kusturica (FB)

L

egendarni reditelj Emir Kusturica u Mećavniku na Mokroj gori, u svom Drvengradu, od 18. do 23. januara ove godine ugostiće učesnike i posetioce 6. Kustendorfa. O festivalu, svom novom graditeljskom poduhvatu Andrićgradu, srpskim prilikama i još ponečemu poznati režiser govori za Naše novine.

Za šest godina Kustendorfa napravili ste jezgro kulture na maloj Mokroj gori koje prkosi estradizaciji. Da li je misija festivala ostala ista?
– Ovo je vreme u kome ne postoji alternativna umetnost. Ona je potpuno marginalizovana i bačena u zapećak, a mi smo, kao i svi mali narodi, potrčali da stvorimo svoj mejnstrim koji izgleda smešno i vrlo često glupavo. Kustendorf gaji stare ideale i utopijsku sliku sveta u kojoj je vrlo važno biti Lu Rid i da se na mora biti Majkl Džekson, koliko god da je on bio zabavan.

Odabrali ste da 6. Kustendorf otvorite disko performansom sa stavom.
– Uvek sam imao stav o svemu, pa i o pokušaju revizije atentata na Ferdinanda. Performans treba da uvede istoriju u koreografiju. Meni se često istorija pričinjavala kao koreografija, pa tako i ta priča oko ubistva Ferdinanda koja sada postaje ponovo aktuelna. Disko verzija tog ubistva zapravo će biti rekonstrukcija istoriografije, odnosno prevođenje istoriografije u koreografiju.

Da li iza pokretanja revizije stoji samo nemačka želja da ulepša svoju istoriju ili nešto drugo?

– Nije to niša drugo nego pitanje da li Evropa treba da bude čvršće konstruisana, što je, ja mislim, cilj Nemačke. A Engleska, koja je još zadržala funtu, ima drugačiji stav o tome. Ideja o današnjem životu sa mnogo više tehnologije praktično je polje ukrštenih interesa koji su bili takvi i pre sto godina, samo su danas oplemenjeni evroazijskom silom koja takođe pretenduje da ukrsti svoja mirovna, ali i ratna koplja ako treba, sa tim istim Zapadom. Meni je ukratko ta priča o reviziji, koju smo mi pobudili u Evropi, ništa više nego pitanje nemačko-britanskih odnosa. I sada mi stradamo u toj, kako je ja zovem, igri velikih brojeva. Tako se i raspala stara Jugoslavija, tako su se uvek rešavale stvari na Balkanu, svaki izazvani potres ili jači sukob dovodio bi do kataklizme kod nas.

Kustendorf gaji sliku sveta u kojoj je vrlo važno biti Lu Rid i u kojoj se ne mora biti Majkl Džekson, koliko god da je on bio zabavan

Često se stiče utisak da ste uzeli sebi u zadatak da ispravljate nepravde prema ovom narodu, nanete spolja ili iznutra.

– Mnogo važniju stvar od toga sam pokušao da uradim, a to je da proširim ovaj socijalni i ekološki projekat koji se zove Park prirode „Mokra gora“. I nažalost, da su nas slušali ovi iz okoline Užica, danas ne bi imali problema sa vodom. Pre pet godina se protiv mene digao „slobodarski“ Beograd, uključujući i emisiju „Insajder“, koja je pokušavala da pozove na linč metodama bibisijevske propagande, i Brankica Stanković, koja je došla sa svojom ekipom da provali neku novu aferu. Na kraju je samo odmogla mojoj nameri da se Park prirode i njegovi principi primene i na okolinu ovog jezera Vrutci, koje je danas zagađeno. Tada me umalo seljaci nisu linčovali. Tako su ti Užičani, koji su zapravo sišli sa istih tih planina, danas upućeni na fekalne otpadne vode zbog kojih više nemaju vodu. Neka to bude opomena.

Poznato je da gajite prisne odnose sa Rusijom. Jedini ste odavde, na primer, bili, na primer, na Putinovoj inauguraciji…
– To je pitanje prijateljstva, ali ja sam prijatelj i sa ljudima sa Zapada. Nisam samo ruski prijatelj. Nisam ja nikako samo ruski prijatelj. Ja sam prijatelj i Istoka i Zapada. Ne da li Rusija isključuje Evropu i obrnuto, oficijelno ili ne, ali mi se čini da se Evropska unija trudi da isključuje „Južni tok“. Samo, tu treba postaviti i pitanje – šta se dobija od Evropske unije i da li se išta dobija i, sa druge strane, da li učestvovanje u „Južnom toku“ uveliko doprinosi razvoju Srbije. Mislim da da. Taj ruski gas koji je sa druge strane stigao do Pariza, zašto ne bi stigao, sa ove strane, i do Italije. Dosta je te igre velikih brojeva.

Kakva je današnja Rusija?
– Rusija više nije Sovjetski Savez, zatvoreni i konzervirani. Rusija je jedna savremena, moderna država koja teži civilnom ponašanju i onome što odlikuje racionalistički Zapad. Ona želi da u svetu participira ne kao neko ko će da sluša, nego kao neko ko će da učestvuje. E tako ja mislim da naša pozicija, pošto smo mali, upravo treba da bude vezivno tkivo između tih svetova.

Srbija – simbol slobode!

U Srbiji se povremeno čuju glasovi da smo vas zbog nesloge izgubili i da se povlačite sa Mokre gore i selite u Andrićgrad…
– To je netačno, zato što ja Srbiju doživljavam kao svoju otadžbinu. Srbija je za mene ideja slobode i autonomije i koliko god se ta sloboda i autonomija sužavaju i smanjuju, tu postoji jedna posebna sloboda koju nema niko i koju poštujem. Ostaću tu da je gradim sa svima onima koji slično misle. A što se tiče Andrićgrada, to je tačka koja spaja naš narod između, praktično, dve države – Republike Srpske i Srbije, tako da je to moj doprinos jačanja ne samo veza nego i ideja o velikim našim ličnostima u istoriji koje smo često zaboravljali ili koje su takođe često bile marginalizovane iz političkih ili ideoloških razloga. Mislim da Andrićgrad treba da bude kraj tome i početak jedne nove ideje o našoj prošlosti. 

 

 

 

 

 

 

 

Ostavite komentar

Close
Molimo Vas da podržite naš sajt
Ако Вам се свиђа сајт молимо Вас да кликнете на неку од следећих опција и да помогнете сајту да постане бољи.
error: