Kusturica: Tražiti poništenje procesa Principu

Direktor Andrićevog instituta u Višegradu Emir Kusturica kaže kako ova institucija raspolaže podacima na osnovu kojih će biti traženo poništenje procesa Gavrilu Principu

Izvor: Večernje novosti (Tanjug)

emir-kusturica

 

 

Ministar prosvete Tomislav Jovanović i direktor Andrićevog instituta u Višegradu Emir Kusturica potpisali su danas Ugovor o saradnji, na osnovu kog je toj instituciji uplaćeno 170.000 evra za naučne i istraživačke projekte, a kako je rečeno na skupu, Institut raspolaže i podacima na osnovu kojih će biti traženo poništenje procesa Gavrilu Principu.

“Ugarska nikada nije ratifikovala aneksiju Bosne, prema tome ni proces veleizdaje nije bio zakonit”, rekao je Kusturica i naveo da su u Institutu još ranije došli do podatka da je Nemačka planirala rat mnogo pre nego što je u Sarajevu izvršen atentat na Franca Ferdinanda.

To je, prema rediteljevim rečima, istorijski značajan podatak. On je međutim naveo da još ne znaju kod kog suda će tražiti poništenje.

“Sud je bio nelegalan i vodio je proces koji nije bio legalan”, rekao je Kusturica u Ministarstvu prosvete.

Ugovor o saradnji podrazumeva finansiranje naučnih i istraživačkih projekata.

Institut, kako je navedeno, radi tri meseca i ima odseke za književnost i istoriju, a Srbija je današnjom uplatom ispunila svoj deo obaveza nastalih zajedničkim osnivanjem Instituta od Vlade Republike Srpske i Srbije, pre dve godie.

Ovo je, kako je rečeno, prvi međudržavni ugovor iz oblasti obazovanja, prvi projekat, koji, kako je Kusturica rekao, nema megalomanske dimenzije.

Novac je podrška istraživačima i ozbiljnim projektima, među kojima je i projekat obležavanja Vidovdanskog ustanka, 100 godina atentata na Franca Ferdinanda, 28. juna u Andrićgradu, a postoji mogućnost da se deo programa odvija i u Beogradu.

Kako je rečeno, u planu je i projekat “Zasaditi milion hektara”, a ministar je Jovanović je još ranije imao ideju da se kod Prokuplja napravi Šljivengrad.

“Ja sam shvatio da sve srpske granice treba da budu u voćkama”, rekao je Kusturica i naveo da je ovaj projekat ipak suviše utopijski da bi bi bio brzo i lako realizovan.

Istraživači Instituta su iz inostranstva, Srbije i Republike Srpske. Predsednik Upravnog odbora Instituta je (književnik) Matija Bećković, članovi Miroslav Perišić (direktor Arhiva Srbije), Novak Đoković (teniser) i o još dva člana se tek odlučuje.

Republika Srpska je uplatila trećinu od ugovorenih 170.000 evra, a ministar Jovanović je nakon potpisivanja ugovora ukazao da Institut postaje deo obrazovanja Srbije.

“Moja nastojanja su da našim najmlađim predstavimo pozitivne primere. Nema pozitivnijeg ni uglednijeg primera od prof. Emira Kusturice”, rekao je Jovanović, ukazujući na želju za proširivanjem saradnje na dobrobit naroda.

 

 

Ostavite komentar

Close
Molimo Vas da podržite naš sajt
Ако Вам се свиђа сајт молимо Вас да кликнете на неку од следећих опција и да помогнете сајту да постане бољи.
error: