Kusturica: Srbija je divna zemlja, a mi pljujemo po njoj!

Reditelj kaže da negativni komentari pojedinaca nanose štetu svima nama: “Danas svaka budala ima pravo da priča šta hoće”

emir

 

Izvor: Informer.rs
tekst: N. Šašić
Foto: FB official Emir Kusturica

Emira Kusturicu veoma nervira kada Srbi pljuju po svojoj zemlji! Poznati režiser u intervjuu za Informer kaže da svako danas laje bez da razmišlja koliko to može da nas košta.

– Srbija je divna zemlja, ali mi pljujemo po njoj preko svake mere. Danas svaka budala ima pravo da priča šta hoće.

  • Može li nam to naneti zlo?

– Kako da ne. Još ako je ta budala zanimljiva, ostaće dugo u javnosti i tako će naneti štetu svima nama.

  • Kako po vašem mišljenju može da se spreči propadanje domaće kinematografije?

– Budućnost srpskog filma je u tematskom oživljavanju, pomoći države, ali i u distributerskoj mreži koja će naš film staviti u ravnopravan položaj sa stranim ostvarenjima. Domaći film bi trebalo da se izloži poput paradajza i krušaka. Roba se sortira, a imamo i dobre i loše proizvode.

  • Ranije je snimano i više filmova.

– Za vreme Tita i Miloševića imali smo jako tržište koje je bilo na ivici da propadne zbog toga što je svaka investicija bila skuplja od povratnog kapitala. Sad je još gore. Tada je bilo 85 posto domaćih filmova, a 15 procenata stranih. Danas je čak 70 posto stranih, a ostalo su domaća ostvarenja.

  • Na koji način država može da pomogne kulturi?

– Važno je da svaka politička garnitura ostvaruje mogućnost opstanka naše kulture i ne doprinosi njenom ukidanju. Srpski film, nažalost, pati od imitacije. Srpski film prvo pokušava da bude evropski, a onda shvata da nikad ne može biti evropski, pa čak ni srpski. Još je tragičnije kada pokušava da bude holivudski.

  • Kakvi su vam utisci sa ovogodišnjeg Kustendorfa?

– Bilo je, kao i uvek, uzbudljivo zato što je festival između koncepta tradicionalnog i iracionalnog. Sledeće godine se obeležava pobeda nad fašizmom i to je naša ideja za naredni festival. Kustendorf nas svojom prirodom vraća na onu osnovnu i najznačajniju crtu našeg roda, a to je kultura i izražavanje koje je omeđeno kulturnim delovanjem. Mala zemlja vrlo teško opstaje na velikim tržištima. Užasno je dobro i pametno što naša država vodi računa o svima koji žele da izvuku kulturu iz autanazije u koju je upala pre desetak godina.

  •  U toku festivala aktivni ste 24 sata dnevno. Kako to postižete?

– Moja energija je neuništiva. Pokreće me harmonija koju delim s ljudima u ovom specifičnom prostoru kao što je Mećavnik.

Sa Tasovcem sam napravio foru

Ministar kulture Ivan Tasovac vam je lično dopremio crveni tepih za festival.
– To je bila konceptualna šala. Crvenim tepihom je prvi prošao vuk Žorž i to će ostati zapamćeno kao jedna fora. Ovde će uvek za goste biti namenjen ovaj drveni pod, a ne crveni tepih.

 

Close
Molimo Vas da podržite naš sajt
Ако Вам се свиђа сајт молимо Вас да кликнете на неку од следећих опција и да помогнете сајту да постане бољи.
error: