Kusturica Noletu uručio ključeve Andrićgrada

Proslavljeni srpski teniser Novak Đović boravio je danas u Andrićgradu u Višegradu, gde ga je dočekao idejni tvoraca tog projekta Emir Kusturica i pokazao mu niz najznačajnijih objekata
Izvor: Novosti
Autor: M. Kusmuk
 
 
 
spek nole_620x0
 

– Čast mi je što sam imao priliku da obiđem veliko delo Emira Kusturice, mog dugogodišnjeg prijatelja i čoveka koga izuzetno uvažavam. Andrićgrad je delo od izuzetnog značaja za srpski narod, jer veliča naše velikane Iva Andrića, Njegoša i Nikolu Teslu – rekao je Đoković, dodajući da bi mu bilo veliko zadovoljstvo da bude deo Andrićevog instituta.

– Sada kada sam ovo video i doživeo, osećam veliku odgovornost prema našem narodu, ali i prema Andriću i Njegošu koji su kolevka naše kulture.

Kusturica je zajedno sa Đokovićem prošao glavnom ulicom Mlada Bosna, a potom su obišli knjižaru “Ili-ili” i spomenik Ivi Andriću na Trgu Nikole Tesle.

Nakon što su se zadržali pored spomenika Petru Drugom Petroviću Njegošu na istoimenom trgu u Andrićgradu, obišli su i crkvu Svetog kneza Lazara, gde je Đokoviću sveštenik Sredoje Andrić darivao ikonu Presvete Bogorodice.

U Andrićevom institutu Kusturica je srpskom teniseru uručio zlatnik i ključ Andrićgrada, kao i vernu maketu mosta Mehmed-paše Sokolovića.

– Srećan sam što sam u Andrićgradu dočekao svog prijatelja za koga vrede sve one dimenzije koje bi trebalo da krase svakog pojedinca. To je da izvan materijalnog sveta postoji nešto što je veće od njega, rečeno svetosavskim jezikom – Nole je podvižnik koji je uspeo da najkomplikovanije situacije rešava na najinteligentniji način, što mogu samo podvižnici – rekao je Emir Kusturica.

On je Đokovićev trijumf na Vimbldonu poredio sa Teslinom jednosmernom strujom, u sportskom pravcu, a Đoković je to pojasnio kao obavezu svih nas da, svako u svom domenu, poput naizmenične struje, daje maksimum u raznim oblastima.

Đoković je najavio da će se na neki način uključiti u realizaciju ovog značajnog projekta koji se gradi u Višegradu, na ušću Rzava u Drinu.

Ostavite komentar

Close
Molimo Vas da podržite naš sajt
Ако Вам се свиђа сајт молимо Вас да кликнете на неку од следећих опција и да помогнете сајту да постане бољи.
error: