Kusturica: Kultura je neophodna da bi čovjek opstao

Filmski režiser Emir Kusturica rekao je u Trebinju, na panel diskusiji o temi “Od frejma do ikone: liturgija i film”, da je kultura neophoda da bi čovjek opstao, jer ona stvara civilizaciju, te da heroja srpskog filma treba stvarati na osnovu vjere.

Srn2015-2-7_2150842_1

Izvor: Srna

Kusturica je istakao da je ovaj skup jedan od pokušaja da se teme koje se tiču čovjeka i pokreću niz egzistencijalnih pitanja aktuelizuju i da ideja o vlastitoj slici svijeta bude ideja o ljudskoj originalnosti.

“Apstraktni čovjek je uvijek jači od onog racionalnog iako preporučujem ljudima da budu racionalni koliko moraju, ali da ta ideja o religioznosti može da bude kao u mom slučaju traženje Boga u kulturi”, istakao je Kusturica sinoć na diskusiji koja je održana u okviru simpozijuma “Teologija u javnoj sferi”.

On je dodao da je ideja kulture, zapravo, paralelna ili istovremena pojavi Boga i religioznosti, ali, kako je rekao, ne religioznosti koja se širila mačem, nego intimom ljudskom koja je tražila da se u kulturi velikim djelima otjelotvori ono što čovjek u svojoj najboljoj funkciji jeste.

Pojašnjavajući zašto misli da je sudbina filma neizvjesna, Kusturica je istakao da film ima tehnološku brzinu kojom se urušava njegova klasična forma i da će on zbog tržišta koje “ždere” sve tražiti nove oblike prikazivanja, gdje će se ići prema komociji, kao uništenju filma.

“Bojim se da će onaj klasični film koga mi znamo iz prošlog vijeka biti sužen u svakom velikom gradu na nekoliko multipleksa, a da će ostalo biti telefon, kompjuter, televizija”, rekao je Kusturica.

Ističući da heroja srpskog filma treba stvarati na osnovu vjere, Kusturica je podsjetio da i on pravi film koji govori o čovjeku koji je izveden iz tri različite priče i koji je nesrećnu ljubav doživio tako da joj na kraju posvećuje ostatak svog života.

“Zapravo njegov život se odvija u vremenu rata u kome on nosi mlijeko u svoju kasarnu, a kada jednom učini dobro zmiji, ona mu spasi život. To je obrnuto od očekivanog i od onog što ljudi, koji ne čitaju Stari zavjet ili ne znaju Novi, zapravo ne znaju šta je suštinska ljudska drama”, rekao je Kusturica.
Đakon Nenad Ilić smatra da je cilj, ustvari, neka vrsta traženja mogućnosti kako liturgija da pomogne filmu, tako i film da pomogne crkvi, jer se i jedno i drugo bavi istinom i potragom za čovjekom.

“Kao što se umjetnost bavi istinom i potragom za čovjekom, tako se i crkva bavi time da očuva ljudski lik i da ga drži u vezi sa najvišom vrijednosti – sa Bogom”, rekao je Ilić.

On je dodao da u takvom sadejstvu imaju šansu u vezi koja se ostvaruje preko ličnosti stvaralaštva onih koji istovremeno i traže istinu i imaju vrijednosti kojima teže, a svjedoče ih drugima koji to ne bi trebalo da zaborave.

Moderator diskusije “Od frejma do ikone: liturgija i film” je bio Kusturica, a učestvovali su i Nebojša Dugalić i Stamatis Skliris.

 

Close
Molimo Vas da podržite naš sajt
Ако Вам се свиђа сајт молимо Вас да кликнете на неку од следећих опција и да помогнете сајту да постане бољи.
error: