Krsna slava Industrije alata Trebinje: Radnici vjeruju u bolje dane

Nekadašnji gigant trebinjske privrede, nakon privatizacije i restruktuisanja – u metalskom dijelu danas zapošljava 628 radnika, a svi proizvodni pogoni, zajedno sa administracijom, smješteni su u obnovljenoj hali nekadašnjeg Pogona 5.

IAT-krsna-slava

Izvor: Radio Trebinje
Autor: R.S. 

Iako trebinjski alat i dalje putuje na tržišta gotovo svih kontinenta, Industrija alata danas dijeli sudbinu ukupne metalske industrije Republike Srpske, u kojoj su krize stalni pratilac poslovanja kroz čitav posljeratni i tranzicijski period.
„Platom čiji je prosjek i dalje ispod 400 KM radnici ne mogu biti zadovoljni, ali mogu njenom redovnošću, koja im obezbijeđuje kakvu-takvu socijalnu sigurnost“, kaže za RT Branislav Špuran, član Izvršnog odbora sindikata metalaca i rudara u SL Industriji alata Trebinje.
On dodaje da posljednje dvije godine Industrija alata redovno izmiruje sve zakonske obaveze, te da nadu u bolje dane donosi i najavljeno rješavanje problema zaostalih dugovanja za neplaćane poreze i doprinose iz predprivatizacionog perioda, a koji opterećuju i aktuelno poslovanje.
„Sindikat je zajedno sa Vladom RS pokrenuo inicijativu da se radni staž iz tog perioda poveže -emitovanjem tog duga u akcije, kako bi konačno došli u situaciju da krenemo sa nule kada su u pitanju zaostala dugovanja. Razgovori sa Vladom već su započeti i imamo čvrsto obećanje da će se problem vrlo brzo pozitivno riješiti“, ističe Špuran.
Drugi zajednički cilj i uprave i sindikata je – povećanje obima posla, za šta alatnica ima još puno neiskorišćenog kapaciteta, kaže Špuran. „Radnici samo traže posao. Ako ga bude u većem obimu, biće i zarade veće“, napominje on.
Prepoznatljivi kvalitet alata proizvedenog u Trebinju i danas nalazi kupce gotovo na svim kontitentima, što zaslužuje i više brige onih koji kreiraju poslovni ambijent, smatra Obrad Belenzada, predsjednik Konfederacije sindikata metalaca i rudara RS, koji je bio među zvanicama na slavskoj svečanosti.
„Status radnika je donekle poboljšan, ali mi insistiramo na većem poboljšanju. Trebinjska Industrija alata je brend Republike Srpske – proizvodi alat koji može konkurisati zapadnom svijetu. Malo je naših preduzeća koja izvoze u zemlje zapadne Evrope i Ameriku. Sramotno je što radnici ne mogu da zarade veće plate“, rekao jeza RT Belenzada.
Krsna slava prilika je da se bar na trenutak zaborave svakodnevne poslovne brige, pa na svečanosti, izuzev poruka optimizma i borbenog prkosa nedaćama – nije bilo riječi o aktuelnim poslovnim rezultatima i planovima za narednu godinu.
„U poslu kao i u životu najlakše je prepustiti se očajanju. Ono što je istinska umjetnost rada i življenja jeste – podići se kad padnete, velikim ili malih koracima grabiti naprijed, bez obzira koliko imali razloga da budete nezadovoljni“, rekla u obraćanju zvanicama direktor SL Industrije alata Branka Ratković.
Pored uprave i sindikata, nekadašnjih rukovodilaca i zaslužnih radnika, te predstavnika poslovnih partnera, obilježavanju Aranđelovdana prisustvovale su i brojne zvanice iz privrednog i političkog života grada.

Ostavite komentar

Close
Molimo Vas da podržite naš sajt
Ако Вам се свиђа сајт молимо Вас да кликнете на неку од следећих опција и да помогнете сајту да постане бољи.
error: