Košarkaška dinastija Šakotić

Trebinje je poznato po mnogim proslavljenim košarkašima. Nekad su to bili Milenko Savović, Predrag Danilović, Vladimir Radmanović, Dejan Bodiroga, Milan Gurović, a danas stasavaju nove generacije. U Trebinju je poznata košarkaška porodica Šakotić.

sakotic

Miodrag Šakotić

tekst: Nebojša Kolak/Srpska Cafe
Porodica Šakotić iz Trebinja ima dvije generacije kvalitetnih košarkaša. Miodrag je sa juniorskom generacijom Leotara postigao zapažen rezultat u ondašnjoj Jugoslaviji. Njegova juniorska generacija, 1982. godine bila je druga u košarci svjetske košarkaške sile Jugoslavije.
Ja moram spomenuti, to je bila jedna sjajna generacija u trebinjskom Leotaru gdje je ekipa predvođena sa jednim Acom Aleksićem, Ljubišom Vujovićem, Dadom Zubčevićem, sada da ne nabrajam tu ekipu. Ja sam bio kao klinac u toj ekipi sa 15 godina, gdje sam živio u to vrijeme bivše Jugoslavije, gdje su ekipe mnogo jake bile. Nije to današnja košarka, tada je poslije te godine odjednom iz Leotara otišlo četiri igrača” rekao je Miodrag Šakotić nekadašnji košarkaš KK Leotar, Trebinje.
Tada su mnogi našli svoje mjeto u drugim košarkaškim klubovima, dok su drugi prešli u prvi tim Leotara. Miodrag je bio jednaod najboljih strijelaca svoje generacije. Kaže da je to bila ipak neka druga košarka, gdje se nisu igrale današnje atomske odbrane. Stazama svog oca nastavlja Dejan, koji je sad uzdanica prvog tima Leotara u Ligi 12 BiH.
Ja znam da je njemu mnogo teško što je u mojoj sjeni, ali on se bori sa tim, Dejan je mnogo bolji od mene u svemu tome i pred njim je jedna karijera. Prvo ga gledam kao sportistu, a ne da bi nešto uspio. Prvo treba da bude sportista sam od sebe, pa da onda uspije, ali mislim da on ima svoj kvalitet neovisno o meni, nisam ja taj, on je taj koji je stvorio svoj kvalitet u ovome svemu”, istakao je Miodrag Šakotić.
Ipak se ne može izbjeći priču o genima, ili po onoj narodnoj “da iver ne pada daleko od klade”. Iako Dejan ima svoj košarkaški put, tu su i neke osobine, u kojima će stariji poznavaoci košarkaša Leotar prepoznati očevu sigurnu ruku. Još kao mali klinac gledao je očeve utakmice, gdje se probudila ljubav prema ovom sportu. Košarku je počeo trenirati sa devet godina.

sakotic 01
“Kao što je on rekao košarka se dosta promijenila, danas te neke fizikalije preovladavaju. Igraju se jače odbrane, ali mora da se igra glavom, ja znam da nemam te fizikalije, da mogu da pariram jačim igračima, međutim imam neku dozu samopouzdanja i određenog kvaliteta koji je ove godine isplivao na površinu”, rekao je Dejan Šakotić košarkaš KK Leotar, Trebinje.
Njegove predispozicije su bile siguran šut, ali interzivnim radom pred ovu sezonu vidno je popravio ulaz, tako da protivnici moraju razmišljati šta će da uradi u određenom trenutku, šutnuti, ili će se brzo sjuriti u protivnički reket.
“Sigurno sam za razliku od prošle godine jako puno napredovao, radio sam čitavo ljeto na tijelu da popravim brzinu nogu, da ulazim pod koš, jer su protivnici znali da mogu samo da im zaprijetim šutem. Odlučio sam da promjenim stil igre, da probam da odem na prodor da izvučem faul, da probijem u prvom koraku nekog, da podijelim asistenciju. Napredovao sam i sada je već malo bolje” dodao je.
Na posljednjoj utakmici protiv tuzlanske Slobode, Dejan je doživio neugodnu povredu ramena, koja će ga odvojiti neko vrijeme od košarkaškog terena. Sigurno će nedostajati, svojoj ekipi, ali on u prvi plan ističe kolektiv i timsku igru svog kluba. Pružio je odličnu partiju u posljednjoj utakmici, kada su pobjedili lidera na tabeli sarajevske SPARSE, od tada jedinu ne poraženu ekipu.

sakotic 02

Dejan Šakotić

“Sigurno kad dolaze velike ekipe da imaš veću motivaciju za igrom, nažalost da napomenem, na zagrijavanju nam se povrijedio Gojko Sudžum, što nas je malo prije utakmice malo poremetilo, međutim skupili smo se zajedno, odigrali fantastično utakmicu, možda i najbolju ove godine i pobjedili ekipu koja nije imala poraz do tada.Isto tako publika koja nas je nosila svih 40 minuta.”
Dejan igra na poziciji dva, koja mu pruža mnoge mogućnosti od šuta, ulaza, asistencije. Za 21 godinu života naučio je dosta, za njega ima sigurno još vremena da postigne karijeru na ponos porodice i Trebinja. Prema dosadašnjim igrama ne bi bilo iznenađujuće, ako krene stazama pomenutih trebinjskih košarkaša, sa početka ove priče.

Close
Molimo Vas da podržite naš sajt
Ако Вам се свиђа сајт молимо Вас да кликнете на неку од следећих опција и да помогнете сајту да постане бољи.
error: