Konjičani u Novom Sadu: Spomen-ploča svim srpskim žrtvama sa područja Konjica

Na drugoj redovnoj Skupštini Udruženja Srba iz Konjica i njihovih potomaka u dijaspori, koja je 14.juna 2014.god. održana u novosadskom hotelu „Aurora“, usvojeni su Izvještaj o radu u proteklih godinu dana od osnivanja, Program rada, a razmatrano je i više drugih značajnih pitanja.

Izvor: Udruženje Srba iz Konjica
Autor: Milivoje Beštić

SAM_1541

 

Iako je skupštini prisustovao manji broj članova od očekivanog, Verifikaciona komisija, radno Predsjedništvo i predsjedavajući Vlatko Glogovac su utvrili da Skupština može punopravno raditi i odlučivati.
Skuština je otvorena himnom „Bože pravde“ u izvođenju Ženske pjevačke grupe KUD „Jovan Dučić“ iz Nove Gajdobre, da bi narodni guslar iz Beograda i republički prvak Đorđe Tanović na najljepši način „najavio“ radni dio Skupštine uz „vješte zvuke divnijeh gusalah“.
Usvojeno je nekoliko izmjena i dopuna Statuta Udruženja, a za zamjenika predsjednika Udruženja izabran je dr Miodrag Manigoda iz Beograda. U nadahnutoj besjedi, dr Manigoda je rekao da nas „jeste manje nego što smo očekivali, ali da se uvijek iz te manjine stvara ta ključna većina i pozitivna energija za provođenje planiranih aktivnosti“. On se posebno založio da nastavimo lobiranje među mladim, koji za 20 godina, kako reče, „ nažalost, neće znati gdje je to Konjic i šta je to Konjic i odakle su njihovi očevi i djedovi“. Predložio je da Konjičani u Beogradu budu domaćini drugog „Konjičkog sijela“ sredinom oktobra ove godine.

SAM_1550
Izvještaj o radu podnio je predsednik Mišo Lazarević, ističući da je za prvu godinu postojanja i rada, napravljena djelimična baza podataka, održano Veče Konjičana jesenas u Novom Sadu, za šest porodica podijeljena skromna pomoć, donirano 20.000 dinara za Spomen -hram Vaskrsenja u Prebilovcima… Udruženje se programski uvezalo u Koordinaciono tijelo 15 hercegovačkih udruženja u Srbiji. Finansijski izvještaj podnio je Zdravko Savić, naglašavajući da su članarina i prilozi donatora, za sada, jedini izvori prihoda.

U Programu rada najviše diskusije izazvala je ideja Udruženja o podizanju Spomen -ploče svim srpskim žrtvama, civilnim i vojnim sa područja opštine Konjic u proteklom ratu. I pored jednoglasne podrške, naglašeno je da ideju treba pažljivo osmisliti, jer su ratne rane još duboke i sve to raditi uz blagoslov Eparhije Zahumsko-Hercegovačke i saglasnost lokalnih vlasti opštine Konjic. Kao moguća lokacija navedeno je Srpsko-pravoslavno groblje u Konjicu, iako ima i drugih predloga. Odbor porodica poginulih i RVI iz Trebinja je informisao da je u toku aktivnost podizanja Spomen -ploče svojim palim članovima u Luci (opština Nevesinje).

konjic 00

U kulturno-zabavnom programu ponovo se čula zavičajna pjesma djevojaka iz Nove Gajdobre i guslarska pjesma Đorđa Tanovića. Potom je priređeno posluženje sa tradicionalnim hercegovačkim jelima, a uz zajedničku pjesmu, Skupština je nastavila kao cjelodnevno druženje.

Ostavite komentar

Close
Molimo Vas da podržite naš sajt
Ако Вам се свиђа сајт молимо Вас да кликнете на неку од следећих опција и да помогнете сајту да постане бољи.
error: