Kompozitor Svetislav Božić: Iz Hercegovine u carsku Rusiju

Opera “Melanholični snovi grofa Save Vladislavića” je posledica mojih slutnji i onih realnih činjenica do kojih sam došao vezanih za njegovu ličnost. Taj njegov hercegovački čok iz koga je pošao razvio se do neslućenih visina.

Slika

Izvor: Glas Srpske

Ispričao je ovo za “Glas Srpske” veliki srpski kompozitor Svetislav Božić najavljujući premijeru ovog djela u subotu, 28. februara, na sceni Narodnog pozorišta Beograd.
– Vladislavić je iz rodne Hercegovine, krša i kamena, otišao na dvor Petra Velikog, i postao iskusni diplomata koji je uspeo da napravi granicu između Kine i Rusije, na njoj podigne manastir Svetog Save, te da Puškinovu porodicu dovede na dvor Petra Velikog. Jovan Dučić pisao je o njemu, a mi smo dugo previđali njegovo postojanje. U operi sam stvorio panoramu sna, jer se snom najbolje vidi ono što je prošlo i sluti ono što će proći, najlakše se prevazilazi teška stvarnost – istakao je Božić.
Umjetnik koji je komponovao više od 200 djela, naglašava da grof Vladislavić ima sve ono što je ideal jednog Srbina da kad ode sa svog tla i svoje zemlje, nikad ne gubi osjećanje za svoj rod, krv i vjeru.
– To je ono što je visoko podiglo grofa Vladislavića. Doživeo sam ga srodnom Mehmed-paši Sokoloviću. Naravno, Mehmed-paša je promenio veru, ali čini mi se da je njegovo unutrašnje biće ostalo srpsko – priča kompozitor.
Grof postoji, kako kaže, i u biću Nikole Tesle i Mihajla Pupina.
– Vidim ga čak i u liku Novaka Đokovića i svih uspešnih mladih ljudi koji ne zaboravljaju svoje korene, a svoj dar mogu pokazati na tuđim terenima i drugim narodima – objasnio je kompozitor.
U nedostatku informacija, Božić se vodio stihovima Jovana Dučića, Miloša Crnjanskog, Momčila Nastasijevića i Dejana Medakovića.
– Mislim da sam uspeo da napravim sekularnu varijantu, gde imamo prizvuk Svete Gore i svih svetih mesta naših svetitelja, a da iz svega toga idemo ka srcu naše energije, a to je Simeon Mirotočivi. Meni je grof neka vrsta transformacije Simeona Mirotočivog – naglasio je Božić.
Djelo će izvesti ansambl opere Narodnog pozorišta u režiji Aleksandra Nikolića i pod dirigentskom palicom Đorđa Pavlovića.
Osim ove opere, publika u Beogradu imaće priliku da uživa u još dvije premijere ovog umjetnika. Riječ je o kompozicijama “Četa” i “Liturgija sv. Jovana Zlatoustog” koje će biti izvedene sutra u Kolarčevoj zadužbini.
– Ove su horske kompozicije, vezane za duhovno-teološki prostor. Potpuno smo u crkveno-duhovnom i svetovno-duhovnom tonu, jer se sve dešava u Kolarčevoj zadužbini. Dela će izvesti hor RTS-a pod dirigentskom palicom Olge Milićević, a povod je Svetosimeonovska duhovna akademija – objasnio je Božić.
Voleo bih da i publika u Banjaluci čuje kompoziciju ‘Melanhonični snovi grofa Save Vladislavića’ i učiniću sve što je u mojoj moći da se to desi. Banjaluka je grad koji mi je u srcu. Nigde se nisam osećao tako duboko i dobro kao u vašem gradu – rekao je Svetislav Božić koji je čest gost Banjalučkih horskih susreta.

O autoru
Close
Molimo Vas da podržite naš sajt
Ако Вам се свиђа сајт молимо Вас да кликнете на неку од следећих опција и да помогнете сајту да постане бољи.
error: