Komandant Gušić: Nevesinjski heroji su nas i danas spojili!

U prisustvu velikog broja rodbine, saboraca, prijatelja, i poštovalaca heroja mitrovdanskih ofanziva, Udruženje Nevesinjaca u Beogradu upriličilo je u crkvi Svetog Save na Vračaru pomen za poginule junake Nevesinjske brigade

IMG_3018

Tekst: Trifko Ćorović
Foto: Slobodna Hercegovina

Nigdje Mitrovdan nema takvu simboliku kao u Nevesinju. Dan slave, ponosa i prkosa, ali i tuge za stradalim vitezovima koji su svoje živote položili za slobodu Hercegovine i Republike Srpske.
Već po tradiciji, u prisustvu velikog broja rodbine, saboraca, prijatelja, i poštovalaca heroja mitrovdanskih ofanziva, Udruženje Nevesinjaca u Beogradu upriličilo je u crkvi Svetog Save na Vračaru pomen na stradale heroje.

IMG_3015

Nerazdvojni: Novica Gušić i Milenko Lalović

Nakon toga u parohijskom domu evocirane su uspomene na teške godine stradanja u otadžbinskom ratu. Predsjednica Udruženja Zdravka Radulović poslužila je žito, a gostima se u ime domaćina obratio Zoran Ivaniš koji je riječ odmah dao najpozvanijem svjedoku ratnih zbivanja komandantu Novici Gušiću.

IMG_3026

Komandanti Novica Gušić i Milenko Lalović, Mladen i Jovan Šipovac i Zdravka Radulović

– Nije dovoljno samo da se sjećamo, mi naše heroje ne smijemo da zaboravimo. Zato ću odmah na početku da kažem SLAVA IM, rekao je duboko nadahnut komandant i nastavio:
– Istorija je pokazala da se Hercegovinom uvijek trgovalo, tako bi bilo i ovoga puta da sami borci nisu odlučili drugačije. Kao njihov komandant mogu sa ponosom da istaknem da nikad nijedan metak sa naše strane nije ispaljen nečasno. Bili smo prepušteni sami sebi i znali smo, budemo li čekali pomoć, slobodu nećemo dočekati. Pod prijetnjom da ću biti proglašen za izdajnika srpskog naroda, danas mogu slobodno da kažem, da je od nas traženo da prepustimo i zadnju cisternu goriva, ali na to nisam pristao dok nismo obezbjedili rezerve. Možda se mi sada ovdje, a kamoli u Nevesinju, ne bi ni skupili da nije bilo hrabrosti i vjere naših boraca da se istraje do kraja. U časnim odbrambenim mitrovdanskim bitkama izvojevali smo velike pobjede i doprinijeli slobodi Republike Srpske.

IMG_3034

Da nismo imali vjeru u sebe, slobodu ne bi dočekali: Novica Gušić i Milenko Lalović

Komandant Novica Gušić nije zaboravio ni ulogu i humanitarni rad hercegovačkih udruženja tokom devedesetih.
– Možda bi nas neki ostavili i bez hrane da nije bilo hercegovačkih udruženja iz Srbije. U okolnostima gdje su svi, koji su mogli nositi pušku u Nevesinju i Hercegovini, bili na liniji fronta i gdje nije bilo nikakve privrede i poljoprivrede, zahvaljujući zemljacima u Srbiji imali smo najosnovnije potrepštine, što je bio preduslov za opstanak.

IMG_3042

Potresni stihovi pjesme Mitrovdan: dr Trifko Brenjo

 

Nakon toga dr Trifko Brenjo nošen emocijama, pročitao je nagrađenu pjesmu nevesinjske učenice Milice Radovanović “Mitrovdan”.
Među prisutnima je bio i Milenko Jahura, predsjednik SND “Prebilovci” koji je za portal Slobodna Hercegovina prokomentarisao:
– U nevesinjskoj brigadi bio je i veliki broj boraca iz doline Neretve koji su dali pun doprinos u borbi za slobodu. Danas Srba u dolini Neretve gotovo da nema. Budemo li ravnodušni prema zavičaju, bojim se da će cijela Hercegovina doživjeti sličnu sudbinu.

IMG_3039

Komandante, ponosni smo što te imamo: Novica Gušić, Zoran Ivaniš, Milenko Lalović, Mladen Šipovac i Zdravka Radulović

Jedan od ratnih heroja mitrovdanske bitke Milenko Lalović je za naš portal istakao:
– Moramo sačuvati ovaj datum i generacijama koje dolaze staviti do znanja da sloboda koju danas imaju nije došla sama od sebe. Moramo u miru da čuvamo Republiku Srpsku, da je gradimo i da prilikom izbora vodimo računa da povjerenje damo onome ko će njom domaćinski upravljati i sačuvati njen integritet.
Sudeći po broju i emocijama okupljenih Hercegovinu čekaju bolji dani.

IMG_3007

Slobodan Drašković u ime Kluba Gačana, Milenko Jahura predsjednik SND “Prebilovci” i Zdravka Radulović, predsjednica Udruženja Nevesinjaca u Beogradu

IMG_3003 IMG_3009 IMG_3011

 

(Kopiranje i preuzimanje ovog teksta nije dozvoljeno bez pismene dozvole redakcije sajta Slobodna Hercegovina)

 

Ostavite komentar

Close
Molimo Vas da podržite naš sajt
Ако Вам се свиђа сајт молимо Вас да кликнете на неку од следећих опција и да помогнете сајту да постане бољи.
error: