Kolekcionar Vaso Mijanović: Komadići papira koji nemaju cijenu

Strasni “Grobar” Kad se navijačka strast udruži sa kolekcionarskom – nastaje vrijedna zbirka ulaznica sa mečeva omiljenog kluba. Jednu takvu, posvećenu Partizanu, posjeduje Trebinjac Vaso Mijanović. Ovaj zaljubljenik u sport, sportski radnik volonterski agnažovan u FK Leotar, a na prvom mjestu „nepopravljivi“ grobar – kaže da je njegova zbirka već sada među pet najvećih kolekcija sa utakmica ovog kluba, iako ulaznice Partizana kolekcionarski skuplja tek oko dvije i po godine.

vaso-naslovna

Ponos kolekcije: Ulaznica i program sa finala KEŠ 1966. Real Madrid- Partizan

 

 

Izvor: Radio  Trebinje
Tekst: Rade Savić

Sve je ipak počelo znatno ranije, kad je Partizan u Vasovom životu postao mnogo više od navijačke simpatije: osnov kolekcije nastao je čuvanjem karata sa Partizanovih utakmica, na kojima je Vaso redovan već duže od dvije decenije i koje je još odavno prestao da broji.

„Kada govorimo o tome na koliko sam utakmica Partizana bio i koliko tih ulaznica posjedujem – mislim da bi broj prelazio hiljadu. Meni je svaka ta utakmica draga, a ulaznice svrstavam u one kolekcionarske vrijedne i manje vrijedne. Prioritet dajem međunarodnim utakmicama FK Partizan i fudbalskim derbi mečevima – susretima sa najvećim rivalom Crvenom zvezdom“, kaže naš sagovornik.
Imao je, ističe, tu sreću da srednju školu pohađa u Beogradu i sve to vrijeme živi u Humskoj 2. Od Partizanovog stadiona u Humskoj 1 fizički ga je dijelila tek mala, uska kaldrma, a emotivno i u mislima – ni toliko. Ni danas, kaže, ne zna – da li je u Beograd otišao radi škole ili radi Partizana. Od 1993. godine nije propuštao nijedan trening, akamoli utakmicu. Jedan period bio je aktivan i u samom vrhu organizacije navijača, sa „grobarima“ je odlazio na brojna gostovanja kluba. Čak i u vremenu kada je putovanje bilo privilegija samo upornih, kojima nije bilo teško skupljati gomile papira kako bi obezbijedili vizu i izlazak iz zemlje opasane tvrdim zidom administrativne izolacije…

medjunarodne4
Godinama kasnije, po povratku u Trebinje, svoje iskustvo, veze u klubu i centrali „grobara“, ali i obrazovanje pravnika – iskoristio je da u rodnom gradu organizuje Udruženje navijača Partizana „Grobari Trebinje“.
Vraćamo priču na kolekcionarstvo. Prirodno je i stvar navike, kaže naš sagovornik, da strastveni navijač čuva karte sa utakmica za uspomenu, ali ih ta praksa ne kvalifikuje među kolekcionare. Samo su profesionalni kolekcionari spremni da ulažu i novac u svoju zanimaciju, da kupuju karte sa utakmica na kojima nisu bili i iz vremena kad se još nisu ni rodili. Neki, kaže, davaju i cijelo malo bogatstvo da se domognu rijetkih primjeraka. Posebno su fanatični Belgijanci, a za njima su Italijani, Francuzi i Englezi.
Vaso nam, dalje, pojašnjava da su samo ulaznice sa fudbalskih utakmica na cijeni. Samo su one, ustvari, predmet interesa sportskih kolekcionara, iako on rado sakuplja i karte drugih klubova Partizanovog sportskog društva. Sve kreće od internet sajtova, koji povezuju strastvene sakupljače rariteta, a razmjena i kupovina uglavnom se odvijaju preko tih kolekcionarskih veza i prijateljstava…
„Partizan je u svojoj istoriji odigrao 251 međunarodnu utakmicu. Meni nedostaju ulaznice sa oko šezdesetak mečeva. S tim što svi kolekcionari Partizana imaju zaista veliki problem da nabave dvadesetak vrlo rijetkih karata, kojih – jednostavno nigdje nema. Može se desiti da uopšte nisu ni štampane“, priča nam Vaso dok listamo njegovu kolekciju sa međunarodnih utakmica Partizana.
Pojašnjava nam da nedostajuće karte nisu po pravilu sa utakmica starijeg datuma – rijetke su i one kojih je malo prodato ili sa utakmica čiji je domaćin od naših prostora udaljena država, do koje navijači teško stižu, poput meča ove sezone kvalifikacija protiv Toršavna na dalekim Farskim ostrvima. Ona će, kaže, za partizanovce vjerovatno biti vrijedan kolekcionarski raritet. Kao što bolju cijenu ima i ona sa utakmice sa francuskim Okserom iz 2006, kada je zbog bojkota navijača Partizana, prodato svega 4.000 primjeraka… I u slučaju kolekcije derbi utakmica sa vječitim crveno-bijelim rivalom, više smisla imalo je pitanje šta Vasovoj zbirci nedostaje, nego šta ona ima.

derbi

Iz kolekcije sa vječitih derbija

„Znamo za 147 vječitih derbija i 35 utakmica odigranih u kup-takmičenju. U mojoj kolekciji je oko 80% ulaznica sa tih susreta. Karte koje mi nedostaju su sa početaka istorije ova dva kluba, od 1947. godine do sredine pedesetih godina, što je inače period vrlo izazovan za sve kolekcionare karata. Pogotovu što na kartama tada nije pisalo ko igra – prvi derbiji imali su samo oznaku ‘fiskulturna priredba’. Tako da kolekcionar, i kad nabavi tu kartu, ne može sa sigurnošću znati – da li je to baš ona tražena sa vječitog derbija“.
Kao u svakoj trgovini, i kolekcionarsku vrijednost ulaznice određuje tržišna logika – visoku cijenu ima ono što je rijetko a traženo. U toj tržišnoj matematici bolje prolaze i ulaznice sa amblemima naših klubova iz vremena, danas pomalo i zaboravljenog, kada su i Zvezda i Partizan bili aktivni učesnici velike evropske istorije fudbala.
„Nećemo pričati o cijenama, ali postoje zaista vrijedne karte. Kada je u pitanju moj klub, najvrednija karta je sa prvog meča koji je Partizan odigrao u Evropi, sa Sportingom iz Lisabona, 4. septembra 1955. godine. Ona je interesantna ne samo što je ulaznica sa prve međunarodne utakmice Partizana, već je posebno vrijedna što je to – uopšte prva utakmica u istoriji Kupa šampiona. Kad su utakmice našeg rivala u pitanju, veliku vrijednost ima ulaznica sa utakmice Crvena Zvezda – Mančester iz 1958, pošto se poslije te utakmice desila ona poznata avionska nesreća, u kojoj su nastradao čitav tim Mančestera. Ta karta dostiže veliku vrijednost zbog navijača Mančestera koji su spremni da izdvoje jako veliku sumu za nju. Ta utakmica za njih nije samo običan fudbalski meč, to je veoma važan dio istorije kluba.“
Ako Vaso još nije dobavio onu prvu i najvredniju Partizanovu međunarodnu kartu – može se pohvaliti primjercima sa mečeva koji su uslijedili u nastavku iste te premijerne sezone Kupa šampiona.

medjunarodne2

Najstarije ulaznice iz međunarodne kolekcije

„Obje karte iz dvomeča četvrtfinala Kupa šampiona sa Realom iz sezone 1955/56 – u mojoj su kolekciji. To su, dakle, treća i četvrta štampana ulaznica u međunarodnoj istoriji Fudbalskog kluba Partizan. Karta sa utakmice u Madridu je interesantna i zbog toga što je to meč sa najvećim brojem gledalaca od svih međunarodnih Partizanovih utakmica – na Santjago Bernabeu je bilo oko 105 hiljada navijača. Imam i ulaznice sa dvomeča sa Interom u četvrtfinalu Kupa šampiona 1964. godine, ali je za mene najvrednija karta u kolekciji – opet susret sa Realom u finalu Kupa šampiona 1966. godine na briselskom Hejselu, gdje smo nesrećno poraženi i propustili istorijsku šansu da postanemo prvaci Evrope“, kaže Mijanović.
Iako su za mnoge samo bezvrijedni komadići papira, i ove kolekcije – kao što je slučaj sa svakom numizmatičkom ili filatelističkom zbirkom – imaju svoju tržišnu vrijednost, te lako bi se i prilično skupo mogle unovčiti. Ali za vlasnike, po pravilu fanatične navijače – ulaznice sa istorijskih utakmica voljenog kluba nemaju cijenu. Vaso Mijanović se svoje zbirke, kaže – ni za kakav novac ne bi odrekao…

Close
Molimo Vas da podržite naš sajt
Ако Вам се свиђа сајт молимо Вас да кликнете на неку од следећих опција и да помогнете сајту да постане бољи.
error: