Ko je bio Vladimir Gaćinović, idejni vođa „Mlade Bosne“

Šta bi mogao neko osvešćen, a željan slobode u okupiranoj zemlji osim da se pobuni? Ništa. U to je verovao Vladimir Gaćinović, idejni tvorac „Mlade Bosne“, književnik, revolucionar i poeta, koji je živeo samo 27 godina.

 
gacinovic v

Vladimir Gaćinović

 
Autor: M. V. 
Izvor: Blic.rs

Za to vreme je uspeo da udahne revolucionarni duh u bosansko-hercegovačku omladinu, stvori kult Bogdana Žerajića, ali i da umre u tuđini, pod i dan-danas nejasnim okolnostima.

– On je bio melanholik u duši, govorio je nekoliko svetskih jezika, a još kao gimnazijalac je osnivao tajna đačka društva. U porodici ga opisuju kao velikog humanistu. Međutim, ta prefinjena pesnička duša rođena u hercegovačkom kršu 1890, u Kačnju kraj Bileće, živela je u smutna vremena. Austrougarske vlasti su usporavale masovno obrazovanje, jer im je odgovarala zaostalost naroda – objašnjava prof. dr Radoslav Gaćinović, dalji Vladimirov potomak i autor knjige „Mlada Bosna“.

Vladimir je oko sebe okupljao omladinu željnu slobode, pisao je eseje i brošure ponikle na anarhističkoj literaturi, a u radu „Smrt jednog heroja“ veličao je žrtvovanje čovečjeg bića i egzistencije radi oslobađanja ugnjetavanih. Baš ta brošura je čitana na suđenju Principu, zbog uverenja da je pod njenim uticajem pucao na Franca Ferdinanda.

– Da bi se mogle razumeti ideje u koje su verovali mladi revolucionari, neophodno je posmatrati širu sliku u kojoj se evropska omladina obrela. Tada atentati nisu bili „izolovana“ i retka pojava – kaže Gaćinović.

I sami mladobosanci na čelu sa Principom, na suđenju su kao svoj motiv za atentate naglašavali pravo na ustanak, ubistvo vladara-tiranina.Neposredno posle toga je diplomirao na Univerzitetu u Frajburgu, a samo šest dana po položenom poslednjem ispitu, Vladimir je, nakon popijene kafe, iznenada izgubio svest, a 11. avgusta 1917. stalo mu je srce. Porodica je posumnjala na ubistvo, ali vlasti su se suprotstavljale obdukciji. Ona je, ipak, obavljena, a u želucu su pronađene perforacije prouzrokovane trovanjem, najverovatnije arsenikom. Službeni zapisnik sa obdukcije nikad nije pronađen.

 

Petar Kočić kumovao
U Evropi je postojala „Mlada Italija“, „Mlada Poljska“, a termin „Mlada Bosna“ prvi put se pojavio u tekstu Petra Kočića; Gaćinović ga je upotrebio u „Almanahu Prosvete” 1910, kada je upisao književnost u Beogradu, odakle je kao najbolji student nastavio studije filozofije u Beču.
„Srpski revolucionar, ako hoće da pobedi, mora biti umetnik i konspirator, imati talenta za borbu i stradanje, biti mučenik i zaverenik, čovek zapadnih manira i hajduk, koji će zaurlati i povesti boj za pogažene“, poručio je pre stotinu godina Vladimir Gaćinović.
Kao student, on se susreo sa Markom Andrijevićem Natansonom, revolucionarom, nakon čega je učvrstio uverenje da se sloboda ne stiče bez žrtava. Do izbijanja Prvog svetskog rata učestvovao je u akciji „Mlade Bosne“ na pripremi Sarajevskog atentata.

Ostavite komentar

Close
Molimo Vas da podržite naš sajt
Ако Вам се свиђа сајт молимо Вас да кликнете на неку од следећих опција и да помогнете сајту да постане бољи.
error: