Ko će biti poslanici NS RS: Dr Ljubica Miljanović u Vijeću naroda?

Nebojša Radmanović i Sredoje Nović iz SNSD-a, Dragutin Rodić iz DNS-a te Ognjen Tadić i Darko Babalj iz SDS-a činiće Klub Srba u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Dr Miljanović
Izvor: Nezavisne novine
Autor: Uroš Vukić

O ovome će biti odlučeno na sjednici Narodne skupštine RS koja će biti održana prekosutra, a na kojoj će pored delegata za Dom naroda parlamenta BiH biti izabrano i 28 delegata koji će činiti Vijeće naroda RS.
„Očekujemo da bez ikakvih problema završimo izbor delegata za Dom naroda parlamenta BiH i Vijeće naroda RS, jer su stranke i pozicije i opozicije dogovorile imena”, rekao je juče Radovan Vuković, predsjednik Komisije za izbor i imenovanja Narodne skupštine RS.
On već danas očekuje da Centralna izborna komisija BiH potvrdi liste kandidata koje su joj dostavljene 4. decembra i praktično da zeleno svjetlo da budu birani delegati u domove naroda parlamenta BiH i Narodne skupštine RS. Što se tiče dogovora među partijama, najzanimljivije je bilo u opozicionim redovima, gdje je na kraju odlučeno da SDS da dva delegata za Dom naroda parlamenta BiH, i to Ognjena Tadića i Darka Babalja, iako je prvobitno bio dogovor da jedno mjesto dobije Igor Crnadak iz PDP-a. Na kraju je odlučeno da PDP i NDP imaju po jednog delegata u Vijeću naroda RS.
„PDP je predao listu za Vijeće naroda i očekujemo da imamo svog jednog člana. Nismo predali listu za Dom naroda s obzirom na to da smo postigli dogovor u okviru Saveza za promjene koji podrazumijeva našeg člana u Vijeću naroda, a podršku kandidatima SDS-a za Dom naroda. Ostatak sporazuma će se implementirati u narednim danima kroz formiranje Savjeta ministara BiH”, rekao je Crnadak.
Nezvanično saznajemo da će upravo PDP, odnosno Crnadak sjesti u jednu od fotelja ministarstva iz kvote koja pripadne RS te da će ova stranka u zamjenu za odustajanje od kandidature za Dom naroda imati i jednog zamjenika ministra u Savjetu ministara BiH.
Kada je u pitanju Vijeće naroda RS, u strankama nisu bili raspoloženi za priču o imenima koja će biti izabrana, naglašavajući da je promjena odluke o tome za koga glasati moguća i na sam dan zasjedanja Narodne skupštine.
Prema nezvaničnim informacijama potvrđenim iz nekoliko izvora, u Vijeću naroda RS od ukupno 28 delegata stranke iz RS imaće njih 16, i to osam u Klubu Srba, u kojem će sjediti Mirko Kojić, Pero Petrović i Ljubica Miljanović iz SNSD-a, Ostoja Dragutinović i Risto Marić iz SDS-a, Živko Marjanac iz SP-a te Milan Đukić iz PDP-a i Vojislav Gligić iz NDP-a.
Što se tiče Kluba Hrvata u Vijeću naroda RS, stranke iz RS od ukupno osam delegata imaće četiri, i to dva SNSD i po jednog Socijalistička partija i SDS.
Iz SNSD-a u ovaj klub sasvim sigurno ulazi Nada Tešanović, aktuelni ministar porodice omladine i sporta, i Ivka Ristić, poslanik ove stranke u prethodnom sazivu NS RS, dok će iz SP-a u Klub Hrvata sasvim sigurno ući i Predrag Gluhaković, potpredsjednik NS RS. Koalicija „Domovina” u Klubu Hrvata imaće jednog člana, kao i HDZ BiH, dok će dva imati HNS-NHI.
Najzanimljivije bi ipak moglo biti u Klubu bošnjačkog naroda u NS RS, gdje će biti predloženo da uđe njih pet iz SDA, te po jedan iz SBiH, SBB BiH i SDP-a. Zanimljivo je da se u Vijeću naroda iz SDP-a vide i Mirsad Đapo, koji je do sada bio potpredsjednik Vijeća naroda, i Enes Suljkanović, sada već bivši potpredsjednik RS.
„Zadnji dogovor je bio da pola mandata u Vijeću naroda sjedi Suljkanović, a pola Đapo, ali vidjećemo kako će se to završiti”, ispričao je izvor „Nezavisnih”

Close
Molimo Vas da podržite naš sajt
Ако Вам се свиђа сајт молимо Вас да кликнете на неку од следећих опција и да помогнете сајту да постане бољи.
error: