Kneginja Jelisaveta u Gacku: Moj otac nije bio izdajnik!

U Domu kulture u Gacku svečano je otvorena izložba arhivskih dokumenata „Knez Pavle Karađorđević, kraljev namesnik, 1934 – 1941.“ Izložbu je otvorila Kneginja Jelisaveta Karađorđević koja je sa puno emocija doživela trenutak kada je, nakon duge borbe, istina o njenom ocu doprla do srpske javnosti

Miladin Milošević direktor Arhiva Srbije i kneginja Jelisaveta

Izvor: Moja Hercegovina
Autor: Milanka Kovačević

 

 „Vi znate da je moj otac ovde bio tretiran kao izdajnik. Nadam se da će, u svetlu novih dokaza i autentičnih dokumenata, naša istorija doživeti promene. Živeti u zabludi znači izgubiti samopouzdanje, a to može biti pogubno za jedan narod“, istakla je kneginja.

Velika zasluga što je nakon Banjalučke i publike u Istočnom Sarajevu, i gatačka javnost dobila priliku da pogleda postavku, svakako pripada Miladinu Miloševiću, rođenom Gačaninu, direktoru Arhiva Jugoslavije iz Beograda, koji je rekao da knez Pavle ne samo u javnosti, nego i u nauci nije predstavljen objektivno:

„Period koji ova izložba nastoji da pokaže je upravo vreme kada je bio na čelu države, vreme naglog uspona nacizma i fašizma u svetu. Namesnik, knez Pavle, je stavljen u veliku i ljudsku i političku dilemu. Vlada je donela odluku da se pristupi trojnom paktu. Odluku je podržao i knez. Potpisano je pristupanje uz četiri note koje do sada nisu bile poznate javnosti, a koje bacaju potpuno novo svetlo na tu odluku. Kao nijedna zemlja, Jugoslavija je tada dobila garancije da Nemačka neće prevoziti svoje trupe preko njene teritorije, da neće tražiti da jugoslovenska vojska učestvuje na strani sila osovine, garantovala je suverenitet i teritorijalni integritet. Sporazumom je predviđeno i da se Jugoslaviji nakon rata obezbedi izlaz na more pripajanjem luke Solun. No, dva dana nakon potpisivanja, 27. marta, došlo je do puča, a svi znamo kako su se stvari dalje odvijale.“

Jelisaveta Karađorđević i Radomir Vučković, predsednik SPKD Prosvjeta – Gacko, organizator izložbe

Direktor Arhiva je istakao da je ova izložba imala svoju premijeru u drugoj polovini 2007. godine, a od tada je mogla da je vidi publika u 15-tak gradova Srbije i RS i dodao da je ovo prilika da se zainteresuju mlađi istoričari istraživači da se pozabave knezom Pavlom kao ličnošću, ali i njegovom upravom Jugoslavijom tokom nešto manje od sedam godina.

Načelnik opštine Milan Radmilović izrazio je zadovoljstvo što je u prilici da po drugi put u Gacku ugosti predstavnika kraljevske porodice Karađorđević i duhovito primetio da u Gacku nema toliko ljubitelja istorije koliko ima ljubitelja Karađorđevića i poželeo kneginji ugodan boravak u ovom hercegovačkom gradu, koja je bila posebno ganuta kada joj je načelnik, u znak sećanja na posetu Gacku, uručio narodnu nošnju.

Načelnik opštine poklonio kneginji narodnu nošnju

Veliki broj građana je došao da pozdravi predstavnicu kraljevske porodice, a kulturnom događaju u kino Sali je prisustvovalo oko dve stotine Gačana.

Izložba će biti otvorena u narednih 10 dana, od 8 do 15 i od 19 do 21:30 časova.

Ostavite komentar

Close
Molimo Vas da podržite naš sajt
Ако Вам се свиђа сајт молимо Вас да кликнете на неку од следећих опција и да помогнете сајту да постане бољи.
error: