Klub Gačana promovisao “Sabrana djela Pera Slijepčevića”

Klub Gačana u Beogradu na veličanstven način se odužio svom Peru Slijepčeviću i u “hramu kulture”, na kome je Slijepčević održao stotine predavanja, predstavio njegov rad o kome su govorili najbolji poznavaoci njegovog dela, akademici Aleksa Buha, Rajko Petrov Nogo, Radovan Vučković i Staniša Tutnjević. Domaćin skupa, Svetozar Crnogorac pozvao sve prisutne, ali i sve Hercegovce u Srbiji, da 27. maja učestvuju na svečanoj donatorskoj akademiji posvećenoj Prebilovcima

022

Akademici: Rajko Petrov Nogo i Aleksa Buha

015

Neki su morali da stoje: Puna mala sala Kolarčeve zadužbine

 

Nisu svi mogli da nađu stolicu na promociji Sabranih djela Pera Slijepčevića koju je u maloj sali na “Kolarcu” organizovao Klub Gačana u Beogradu. Kako je u uvodnoj reči napomenuo moderator ovog skupa, ugledni novinar Miloš Marković, nije se moglo naći bolje mesto za promociju od “ovog hrama kulture u kome je Pero Slijepčević održao desetine i desetine predavanje. “

012

Šta god citirati od Pera Slijepčevića ne može biti greška: Mioš Marković

Sabrana djela Pera Slijepčevića izdata su prošle jeseni u deset knjiga, na preko pet hiljada strana. Izdavači su Akademija nauka i umjetnosti Republike Srpske i izdavačka kuća Svet knjige iz Beograda na čelu sa Stevom Ćosovićem. O ovom kapitalnom delu govorili su urednici, priređivači i ponajbolji znalci velikog djela Pera Slijepčevića, akademici Aleksa Buha, Rajko Petrov Nogo, Radovan Vučković i Staniša Tutnjević.

004

Ponosna na oca: Vesna Matičević, kćerka Pera Slijepčevića

Pero Slijepčević je rođen 12. juna 1888. godine u selu Smobor kod Gacka, od oca Đura, koga su najčešće zvali Đurica i majke Riste, od porodice Mandić iz susjednog sela Dulići.Gimnaziju je završio u Mostaru, a studije germanistike i filosofije u Beču. Doktorirao je na švajcarskom univerzitetu u Friburgu sa tezom Budizam u njemačkoj književnosti.Bio je dobrovoljac u oba balkanska rata. Čuveni su njegovi izveštaji i predavanja o tragičnoj bitki za Skadar.

009

Oprez je Slijepčevića naučio da objavi samo jednu knjigu za života: Rajko Petrov Nogo

U Velikom ratu bio je svestrano angažovan. Išao je, sa Vladimirom Gaćinovićem u Ameriku da angažuje naše dobrovoljce i prikuplja pomoć za za borce na frontu. Tu se upoznao i sprijateljio sa Nikolom Teslom i Mihajlom Pupinom. Napisao je i ponajbolju studiju o našim iseljenicima u Americi.Bio je urednik i saradnik mnogih uglednih časopisa, a najznačajniji njegov doprinos je onaj u Zori i Prosvjeti.

006

Mnogi ljudi za života promene više stavova, ne i Slijepčević: Staniša Tutnjević

Jedno vrijeme je predavao u Velikoj medresi u Skoplju, gdje je osnovao i katedru za germanistiku. Osnivač je katedre za nemački jezik i germanistiku na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Početkom rata je penzionisan jer nije bio po volji nemačke vlasti. Posle oslobođenja nastavio je da radi kao profesor na katedri čiji je bio osnivač. Penzionisan je 1958. a umro 13. decembra 1964, dakle pre pola veka.

030

Prvi započeo rad na Sabranim djelima: Radoslav Vučković

Život mu je bio ispunjen ogromnim radom i ne malim i ne malobrojnim problemima. Nikada nije bio miljenik politike. Jednostavno, on je celim bićem i do kraja dosledno, bio posvećen pravdi i istini, a poznato je da vlast, odnosno politika i istina nikada ne stanuju pod istim krovom.Sama bibliografija objavljenih radova Pera Slijepčevića, sadržana u ovim djelima, iznosi oko stotinu stranica. Tu su i njegovi mnogobrojni eseji, ogledi i studije o Njegošu, Vuku, Dučiću, Šantiću, Šekspiru, Geteu, Tolstoju, Tomasu Manu i mnogim drugim.

008

Kako je Miloš Marković primetio, među prisutnima je bio veliki broj učenika škole koju je i sam pohađao, gatačke gimnazije “Pero Slijepčević”, a posebnu pažnju u prvom redu je privukla Vesna Matičević, kćerka Pera Slijepčevića. Među brojnim uglednicima bili su  dr Srboljub Živanović, profesor univerziteta u Londonu, Dragiša Slijepčević, doskorašnji predsednik Ustavnog suda Srbije, Slobodan Janković, poznati umetnik, koji je izgradio bistu Pera Slijepčevića, koja stoji ispred Gimnazije u Gacku, kao i dr Predrag Ristić, projektant Crkve svete Trojice u Gacku i još mnogi drugi. A već nedeljama nerazdvojni, skupu su prisustvovali predsednici zavičajnih hercegovačkih udruženja u Beogradu Žarko J. Ratković, Milenko Jahura, Miodrag Dunđerović, Zoran Janjić, kao i osnivač zavičajnog kluba iz Pančeva Milenko Čabrilo, pesnik Božidar Glogovac, guslar Vukojica Sandić

003

Žrtve ne smemo zaboraviti: Svetozar Crnogorac, domaćin skupa

Na samom kraju gostima se obratio domaćin ovog skupa Svetozar Crnogorac, predsednik Kluba Gačana u Beogradu, koji je i ovu priliku iskoristio da prisutne podseti na primarni zavičajni zadatak a to je izgradnja Hrama Vaskrsenja u Prebilovcima i pozvao na dobrotvornu svečanu akademiju koja će se održati 27. maja u velikoj sali Kolarčeve zadužbine.

001

Sledi krstarenje Srbijom: Slobodan Boban Drašković, predsednik guslarkog društva “Stara Hercegovina”, Vukojica Sandić, Trifko Vuca i profesor Dragiša Skoko

– U organizaciji “Stare Hercegovine”, ponajboljeg guslarskog društva u Srbiji, koju vodi  Slobodan Drašković, pozivamo Vas da sa svojim porodicama dođete i podržite obnovu hrama Hristovog Vaskrsenja u Prebilovcima, u kome su 1990. godine pokopani eshumirani ostaci  4.000 srpskih  žrtava, a na žalost ponovo minirani u akciji hrvatskih ustaša 1992. Dođite tog dana da podignemo i Prebilovce i sebe zbog dužnog pijeteta prema sopstvenim žrtvama, koje prilično slabo poštujemo. Uveravam  vas da je izgradnja ovog hrama po Božijoj volji i mi ćemo ga završiti. Prokrstariće Slobodan sa njegovim guslarima i našim udruženjima Srbijom, probudiće savest naroda, a mi ćemo zamoliti za pomoć naše privrednike, srpske institucije, vlade Srbije, Crne Gore i Republike Srpske kao i drugih prijateljskih država. Preskočite neki odlazak u restoran, otpostite neki dan i uštedite za ovu dobrotvornu svečanost, zbog  osam stotina trideset (830) Prebilovčana, od toga pet stotina pedeset ( 550) žena i djece bačenih šestog avgusta 1941 godine u jamu Šurmance.

002

Projekat Prebilovci: Dr Predrag Ristić i Milenko Jahura

  1. Anonymous Reply

    Dragisa Skoko nije profesor!

Ostavite komentar

Close
Molimo Vas da podržite naš sajt
Ако Вам се свиђа сајт молимо Вас да кликнете на неку од следећих опција и да помогнете сајту да постане бољи.
error: