Kleku s ljubavlju: Trebinjci za slavu poklonili Časnu trpezu (FOTO)

Trebinjci su svojim Klečanima darovali Časnu trpezu napravljenu od bilećkog kamena i na taj način sebe zauvek urezali u predivan novosagrađeni Hram u srcu Banata

IMG_2760

tekst: Trifko Ćorović
foto: Slobodna Hercegovina

U Klek se dolazi srcem. Tako je oduvek bilo, a tako će i ostati.Ovogodišnja slava Svetih otaca u Kleku imala je i svoj istorijski značaj.

IMG_2768

Svojim Klečanima: Željko Glušac, Dragan Aćimović, Nebojša Ratković, Predrag Dostić, Dragan Anđelić i Dragan Pavićević

Trebinjci Dragan Aćimović, Dragan Anđelić. Dragan Pavićević, Nebojša Ratković, Željko Glušac i Predrag Dostić darovali su sa ljubavlju svojim zemljacima Časnu trpezu napravljenu od bilećkog kamena i na simboličan način u Banatu trajno ostavili trag zavičaja.

IMG_2633

U olimpijskom Kleku u porti Hrama goste je pozdravljao proslavljeni srpski reprezentativac i član odbojkaške Kuće Slavnih Vladimir Grbić.

terre

Teren na kome su rasli šampioni

 

Tik pored porte hrama nalazi se uvek razapeta odbojkaška mreža i pomalo nadrealno deluje da su na tom terenu svoje prve korake napravile svetske zvezde Vanja i Nikola Grbić.

IMG_2644

Pojci iz Beograda

IMG_2702

Velelepna crkva bila je ispunjena do poslednjeg mesta. Poseban ton su davali pojci sa Teološkog fakulteta u Beogradu koji su posebno za ovu priliku došli u Klek.

IMG_2795

Puno srce: Uroš Milojević

Najsrećniji među svima bio je domaćin i predsednik hercegovačkog udruženja Uroš Milojević, koji je sa Biljanom Ružić i Milanom Zečarom svakom gostu poklonio punu pažnju.

IMG_2742

Žana Šahović i Biljana Ružić

 

Da se Urošev poziv ne odbija potvrdili su predstavnici ostalih hercegovačkih udruženja.

IMG_2651

IMG_2733

Zalaže se i za uvođenje staroslavenskog jezika u škole: Vanja Grbić

IMG_2734

Nafora nakon liturgije od vladike Nikanora: Čedo Janjić, gradonačelnik Zrenjanina

IMG_2736

Milenko Čabrilo, osnivač i prvi predsednik udruženja “Hercegovac” iz Pančeva

IMG_2737

Dragan Aćimović, jedan od darodavaca Časne trpeze

U Klek su stigli: legendarni Pejo Bajčetić, u ime novosadskog udruženja, Žarko J. Ratković, Božo M. Glogovac i Mišo Adžović ispred udruženja Trebinajca “Jovan Dučić” iz Beograda, Svetozar Crnogorac potpredsednik Koordinacionionog odbora svih hercegovačkih udruženja u Srbiji, Milenko Čabrilo sa suprugom u ime Hercegovaca iz Pančeva, Vukojica Sandić, zdravičar i dugogodišnji položajnik u Kleku…

IMG_2762

Bilo kuda, Pejo svuda…

lov
Među domaćinima je bio i Klečanin Čedo Janjić, gradonačelnik Zrenjanina koji je, po rečima vladike banatskog Nikanora, među najzaslužnijima što hram Svetih otaca danas ima ovakav oblik.

IMG_2656
– Ovaj hram je sagrađen tako da, kud god da se krene, sa sve četiri strane sela, stiže se u crkvu, a posebna je radost u njoj se okupiti praznikom i nedeljom koju je Bog stvorio da bi se narod odmarao i posvetio molitvi.
Vladika Nikanor je istakao da su Klečani primer celoj eparhiji kako se poštuje porodica, tradicija i zavičaj.

IMG_2770

Vukojica Sandić, Svetozar Crnogorac, Milenko Čabrilo, Žarko J. Ratković, Milan Zečar, Nebojša Ratković, Dragan Pavićević, Dragan Anđelić, Uroš Milojević, Predrag Dostić. Željko Glušac, Bpžidar M. Glogovac, Dragan Aćimović

– Hercegovina, Crna Gora, Kosovo bili su čuvari granica pravoslavlja, ali naš narod se nikad nije odrekao svoje vere. I u okolnostima koje su nas snašle ostajemo svoji na svome. Srpski narod ima mnoge osobine i oni koji kažu da smo dobar narod, uglavnom i daju realnu sliku o nama, ali neki bi voljeli da nismo takvi, pa bi da nas prikažu po svojoj volji i tako nailazimo na iskušenja. Međutim, najbolje znamo sami sebe. Niko ne gradi, niti čuva našu vjeru nego mi sami.

IMG_2650
Episkop Nikanor je pozvao roditelje da djecu u školi usmjere da uče vjeronauku.
- Pustite djecu da uče nauku o Bogu, jer će tako dobiti odgovore na sva važna životna pitanja, u suprotnom će uvijek imati praznine i brojne nedoumice.

IMG_2758
Na izlasku sa svete liturgije u porti crkve najmlađi Klečani su izveli prigodan program, a trpeza ljubavi služena je u lovačkom domu. Orila se ganga ravnim Banatom i ređale zdravice, prepričavale anegdote inspirisanih govornika.

IMG_2731

Otac Momčilo čita spisak priložnika

Uroš Milojević se zahvalio pojedinačno svakome od darodavaca.
– Kažu da se hram gradi svakih 500 godina. Najmanje toliko će da potraje dar naše braće.

IMG_2741

Njena prva slava: Katarina Radovanović (6 meseci)

IMG_2779

Zajedno za Hercegovinu: Svetozar Crnogorac i Vladimir Grbić

IMG_2787

Zahvalnost svima: Uroš Milojević i Pejo Bajčetić

IMG_2796

I Božo M. Glogovac se slaže da je Mosko – vrata raja

IMG_2798

Ovu pjesmu je digao Dragan Pavićević

IMG_2801

a odgovorili Pejo i Uroš…

Odlazak iz Kleka sam po sebi stvara potrebu što skorijeg povratka. Ostaje nam da brojimo dane do novog druženja u banatskoj prestonici Hercegovine.

O autoru

Ostavite komentar

Close
Molimo Vas da podržite naš sajt
Ако Вам се свиђа сајт молимо Вас да кликнете на неку од следећих опција и да помогнете сајту да постане бољи.
error: