Klek: Održano predavanje “Veliki rat i Hercegovina u njemu”

U organizaciji Saveta MZ Klek, u ovom selu je obeležena  stogodišnjica od početka Prvog svetskog rata. Predavanje „Veliki rat i Hercegovina u njemu“ održao je istoričar dr Milan Micić.

Klek-550x550-550x400

Izvor: List Zrenjanin
Autor: D. Milićev

On je predstavio stanje u Evropi u godinama pre početka rata kada su velike sile – Velika Britanija, Francuska i Rusija bile protiv rata, a samo je Nemačka uz Austrougarsku tražila način kako da do njega dođe.

Nemci su procenili da je 1914. godina najpovoljnija za početak ratnih dejstava sa planom da brzo pokore Francusku, a onda krenu na osvajanje Balkana, dođu do Soluna i zagospodare ovim delom Mediterana. Povod za početak rata je pronađen u Sarajevskom atentatu.
– Taj rat je bio rat protiv srpskog naroda jer je okupator kroz razne aktivnosti sve usredsredio da uništi Srbe. Širom BiH pohapšeni su viđeniji ljudi, a potom i u Hrvatskoj i Vojvodini. Na hiljade ih je internirano, najpre u Arad, a potom u Doboj, Nežider i Šopron, odakle se veliki broj nikada nije vratio. Organizovana su i četiri montirana procesa protiv Srba uz izricanje drakonskih kazni. Nasilno su mobilisali Srbe, ali su ih organizovali u radne odrede, jer nisu imali poverenja da im daju oružje – rekao je Micić.
On je govorio i kako je u ratnim danima Hercegovina bila linija fronta između austrougarskih vojnih interesa i Crne Gore, pa su se Hercegovci, kada im se ukazala prilika, prijavljivali kao dobrovoljci u crnogorskoj vojsci. Na skupu u Kleku u ime domaćina, predsednika Udruženja Hercegovaca i prijatelja Hercegovine Uroš Milojević zahvalio se svim prisutnim i obavestio goste da su Klečani odlučili da osnuju ogranak Udruženja potomaka  dobrovoljaca 1912-1918, kao i da pripremaju monografiju Kleka.

Ostavite komentar

Close
Molimo Vas da podržite naš sajt
Ако Вам се свиђа сајт молимо Вас да кликнете на неку од следећих опција и да помогнете сајту да постане бољи.
error: