Kinezi bi da grade auto-put Banjaluka – Split

Predstavljen projekat auto-puta Banjaluka – Split, ali realizacija na dugom štapu. Do mora bi se stizalo za sat i po. Za izgradnju 1,5 milijardi evra

rs-autoput_620x0

Izvor: Novosti
Autor: A.M.

U „Auto-putevima Republike Srpske“ juče je predstavljen projekat izgradnje auto-puta Banjaluka – Split, koji bi bio dugačak 186 kilometara, a do morske obale bi se tako iz Banjaluke stizalo za samo sat i po!

Projekat je još u fazi razmatranja, a kako je istakao ministar saobraćaja i veza RS Nedeljko Čubrilović, za zatvaranje finansijske konstrukcije i izradu neophodne dokumentacije neophodno je 10 do 12 godina:

– Tek potom bi mogla da usledi izgradnja ovog auto-puta, a procenjujemo da bi za njegov završetak bilo potrebno pet do sedam godina.

On je naglasio da je za Republiku Srpsku izgradnja ovog auto-puta izuzetno važna i izrazio nadu da će se u dogledno vreme i započeti sa realizacijom ovog projekta. Direktor „Auto-puteva RS“ Dušan Topić naglasio je da bi izgradnja trase auto-puta Banjaluka – Split kroz Republiku Srpsku, u dužini od 99,2 kilometara, koštala oko 1,5 milijardi evra.

– Interes za realizaciju ovog projekta, koji bi ustvari bio nastavak auto-puta Gradiška – Banjaluka prema jugu zemlje, do mora, pokazalo je nekoliko regionalnih i evropskih kompanija, ali do sada su najodlučniji bili predstavnici kineske kompanije „Sinohidro“ – rekao je Topić.

PREMA planovima, trasa deonice budućeg auto-puta trebalo bi da ide od auto-puta Gradiška – Banjaluka, od mesta Glamočani kod Banjaluke, preko Kola i platoa Manjače, pa dalje zapadno od Mrkonjić Grada do mesta Baraći i prema granici sa Federacijom BiH.

Ta deonica bi bila duga 99,2 kilometra, a dalje bi se kroz Federaciju nastavljala preko Glamoča i Livna u dužini od 65 kilometara. Poslednja denica auto-puta bila bi kroz Hrvatsku, do Splita, i bila bi duga 21,9 kilometara.

O autoru

Ostavite komentar

Close
Molimo Vas da podržite naš sajt
Ако Вам се свиђа сајт молимо Вас да кликнете на неку од следећих опција и да помогнете сајту да постане бољи.
error: