Karađorđa izbacuju iz Podgorice

Ulice koje nose imena cara Lazara, Miloša Obilića ili kosovskih junaka Liberalna partija želi da preimenuje jer za njih te ličnosti „nemaju nikakvog utemeljenja u istoriji glavnog grada ili Crne Gore”

karadjordje-i-krsto-zrnov-popovic

Izvor: Politika.rs
Autor: Novica Đurić

Podgorica – Ako Skupština grada Podgorice prihvati inicijativuLiberalne partije ulice koje već decenijama nose ime Karađorđa, cara Lazara, Miloša Obilića, kosovskih junaka biće zamenjene sa imenima Krsta Zrnova Popovića ili Antonija Abramovića, koji je bio mitropolit nepriznate crnogorske pravoslavne crkve.

Odbornik Liberalne partije (LP) u skupštini glavnog grada Jovan Rabrenović saopštio je da će ta partija inicirati promenu imena nekih ulica u gradu za koje u toj stranci smatraju da im nije mesto u Podgorici, ali i bilo kojem drugom gradu države. Rabrenović je rekao da se inicijativa za promenu imena ulica prvenstveno odnosi na ulice koje nose imena Karađorđa, cara Lazara, Miloša Obilića, kosovskih junaka.

„Sve u svemu, mitskih ličnosti koje nemaju nikakvog utemeljenja uistoriji glavnog grada ili države Crne Gore. Naprotiv, više služe kao podsetnik na vreme koje svi želimo izbrisati iz sećanja, na period devedesetih kad se pokušavao Crnogorcima nametnuti osećaj da nisu Crnogorci i da treba da budu ono što nikada nisu bili. Vreme hegemonističkih pretenzija susednih zemalja je prošlo, ali je za sobom ostavilo traga u našoj kulturi i istoriji”, ocenio je Rabrenović.

On kaže da „najmanje što se može uraditi jeste to da neke od ulica i trgova u glavnom gradu nazovemo po Krstu Zrnovom Popoviću i vladici Antoniju Abramoviću”.

„Zar nisu strašni učesnici Rovačke Republike zaslužili da imajubarem ulicu u našem gradu. Kako je moguće da, u čast viteštva svihučesnika božićnog ustanka, nemamo trg koji će nositi naziv Trg božićnog ustanka”, pita Rabrenović. „Da ne govorimo o tome da nema niti jednog spomen-obeležja koje bi bilo inspirisano jednim od najčestitijih ustanaka koje je neki narod podigao ne želeći da sepomiri sa okupacijom svoje kraljevine”.

Za dva imena koja kandiduje da ulice nose njihovo ime Rabrenović nenavodi i onu drugu stranu njihove biografije. Najkraće o njima „Vikipedija” beleži: „Krsto Zrnov Popović, brigadir crnogorske vojske i jedan od vođa Božićne pobune 1919. godine. Za vreme Drugog svetskog rata bio je saradnik italijanskog okupatora i zapovednik Lovćenske brigade”. Za Antonija Abramovića se beleži da je „bio raščinjeni sveštenik Američke pravoslavne crkve, a potom mitropolit samozvane crnogorske pravoslavne crkve”.

„Politika” je devedesetih godina na naslovnoj strani objavila tajni dosije Antonija Abramovića, koji svedoči da je bio najagilniji i najodaniji saradnik jugoslovenske, to jest crnogorske tajne policije i mnogobrojne druge pikanterije.

Poslanik LP poručuje da glavni grad mora imati Trg nezavisnosti i ulicu 21. maja.

„Sva ova pitanja liberali glavnog grada će odmah proslediti skupštini kroz formu koja ne trpi kalkulacije i odlaganja”, saopštava Rabrenović i dodaje da mu je obaveza da kao liberal uradi sve kako bi u najsjajnijem sećanju sačuvao uspomene na ono što ih čini „tako ponosnim na svoju istoriju”. „Kroz vođenje aktivne politike u glavnom gradu insistiraćemo na potpunoj afirmaciji svih vrednosti koje Crna Gora i njena više vekovna suverenost zaslužuju. Počev od crnogorskog jezika, koji je zapostavljen, pa do pomoći na izgradnji crkvenih objekata crnogorske pravoslavne crkve”.

To što je doba vladavine Petrovića najslavnija stranica crnogorske istorije i nije, čini se, za Rabrenovića vredno ni pomena.

 

O autoru
Close
Molimo Vas da podržite naš sajt
Ако Вам се свиђа сајт молимо Вас да кликнете на неку од следећих опција и да помогнете сајту да постане бољи.
error: