Izašla monografija manastira Kosijerevo

O manastiru Kosijerevo izašla je monografija koju je napisao Čedomir Popović, a obuhvatila je period od 14. vijeka kada je ova pravoslavna svetinja izgrađena u dolini Trebišnjice do danas.

10965

Izvor: Srna

Manastir Kosijerevo je u prošlom vijeku izmješten u selo Petroviće u Crnoj Gori.

Episkop budimljansko-nikšićki Joanikije rekao je da je monografija značajno djelo ne samo za istoriju manastira nego i ovih prostora, ali i za sve koji vole Kosijerevo ili su nekad nešto čitali i pisali o ovoj svetinji.

Autor, koji je po struci arheolog, priču počinje od prvih materijalnih tragova hrišćanstva u dolini Trebišnjice u blizini manastira Kosijerevo i hronološkim redoslijedom obrađuje nastanak manastira i njegov opstanak kroz vijekove.

Vrijednost monografije, čija je promocija održana sinoć, predstavljaju tematske cjeline – “Manastir kao škola”, “Bolnica utočište”, “Manastirski mlini”, “Manastirska zvona” i poglavlje “Patrijasi u manastiru”.

Monografija prikazuje do sada nepoznate činjenice, posebno iz perioda 19. i 20. vijeka, kada je manastir stradao u bombardovanju.

 Bogato ilustrovana monografija pripremana je pet godina, a na više od 260 strana donosi 160 priloga – faksimile dokumenata, fotografije, rekonstrukcije…

O značaju knjige na sinoćnoj promociji govorio je i arheolog Goran Komar.

Tiraž monografije je 1.000 primjeraka.

Autor se u korist manastira odrekao honorara ili prihoda od prodaje knjige.

 

Close
Molimo Vas da podržite naš sajt
Ако Вам се свиђа сајт молимо Вас да кликнете на неку од следећих опција и да помогнете сајту да постане бољи.
error: