Ivanić: Trebinje treba afirmisati na međunarodnom planu

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić u prvoj radnoj posjeti Trebinju razgovarao je danas sa gradonačelnikom Slavkom Vučurevićem o trenutnoj situaciji u gradu, likvidaciji Bobar banke i gubitku 5 milona maraka budžetskih sredstava, kao i o drugim problemima na lokalnom nivou, kojima će se ozbiljnije pristupiti kada se konstituiše vlast na nivou BiH.

ivanic-vucurevic

Izvor: Radio Trebinje
Tekst: D.M.
Ivanić je istakao da je vrlo bitno omogućiti lokalnim zajednicama da imaju aktivnu ulogu u stimulisanju potencijalnih investitora.
„Reformama, koje bi podrazumijevale i to pitanje, učestvovaće predsjedavajući Savjeta ministara BiH i premijeri entiteta kao dominantne ličnosti koje treba da usaglase reforme koje slijede. Evropska unija je odlučila da ozbiljno podrži i finasijski BiH, a ja ću odgovornim ljudima u Trebinju sugerisati da se pripreme za taj period“, rekao je Ivanić.
On je potvrdio da je dogovoreno da se preko institucija BiH pokuša završiti ranije započeti projekat prečišćavanja voda u Trebinju.
„Smatram da je potrebno da se cijeli grad pokuša malo više afirmisati na međunarodnom planu. Mislim da će se ozbiljnije pristupiti nekim problemima kada se konstituiše vlast na nivou BiH, a to očekujem početkom sljedeće sedmice”, naveo je Ivanić.
Vučurević je rekao da je rukovodstvo grada predložilo Ivaniću da se na nivou BiH pokrenu neke izmjene zakona da bi se otklonili nedostaci koji smetaju lokalnim zajednicama za stvaranje ambijenta za privlačenje investicija.
„Lokalne zajednice u koncesijama nemaju apsolutno nikakav uticaj i ne možemo dati nikakvu pogodnost da bi neko napravio fabriku na području grada Trebinja ili bilo kojoj opštini u RS i BiH. Ne možemo dati ni plac jer mora da se raspiše tender, da grad kupi pa da nekome da i ta procedura materijalno i finansijski odbija potencijalne investitore“, istakao je Vučurević.
Vučurević je rekao je da je razgovarao sa Ivanićem o tome šta bi se moglo uraditi na nivou BiH u zakodovanom smislu da bi lokalne zajednice mogle imati bolje i lakše pristupe kreditnim linijama koje dolaze iz određenih fondova, najčešće sa Zapada.
„Jedini pozitivan zvanični dokument koji je grad Trebinje nakon propasti Bobar banke dobio je, od Ministarstva finansija i trezora BiH, gdje upozoravaju Ministarstvo finansija RS da su dužni da gradu Trebinju nadoknade 100.000 KM od IP-a fonda, koji smo mi zajedno sa opštinom Nikšić dobili, jer će u protivnom RS biti blokirana za korišćenje budućih sredstava. Grad Trebinje će i dalje nastaviti borbu i preduzećemo sve potrebne mjere da pokušamo bar dio sredstava da spasimo“, zaključio je gradonačelnik Trebinja.
Ivanić razgovarao sa trebinjskim vinarima
Ivanić je danas razgovarao i sa trebinjskim vinarima o budućnosti vinogradarstva na ovim područjima.
„Treba donijeti zakon koji će omogućiti da male porodične vinarije posebno žive, jer njih treba da bude što je moguće više. Zakon treba donijeti na način koji neće zaustaviti ono što je ovdje počelo da se razvija i bilo dobro da Trebinje ostane zapisano kao grad u kojem ima mnogo malih, porodičnih vinarija i da to bude razlog zbog kog će ljudi dolaziti ovdje kao što su zadnjih godina i počeli“, naveo je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

O autoru
Close
Molimo Vas da podržite naš sajt
Ако Вам се свиђа сајт молимо Вас да кликнете на неку од следећих опција и да помогнете сајту да постане бољи.
error: