Istorijski dan: Uspješno ugrađeno prvo vještačko srce u Srbiji

U Kliničkom centru Srbije je uspešno obavljena prva operacija ugradnje veštačkog srca u istoriji medicine Srbije.

srce

Izvor: Srna
Veštačko srce ugradili su srpski lekari u saradnji sa nemačkim kolegama, a pacijent je mašinski inženjer Vladan Petrović (54) iz Pančeva, kome ovaj mehanički organ treba da pomogne da dočeka transplantaciju srca. U operaciji je učestvovalo petnaestak stručnjaka, a intervenciju je predvodio kardiohirurg Miljko Ristić.
„Veliko olakšanje je što smo završili. Konačno nemam razloga da se plašim da nije proteklo kako treba. Sada preostaje vreme postoperativnog perioda“, rekao je Ristić za RTS.
On je naveo da je u operaciji učestvovao veliki tim ljudi, a u sali su bili i nemački lekari, zaduženi za obuku srpskih lekara. Ristić je rekao da je postojao strah da pacijent neće dočekati operaciju, jer je njegovo srce bilo toliko oslabljeno da nije mogao sam da pređe ni nekoliko metara, pa iako je bio više puta hospitalizovan, srce više nije reagovalo na lečenje.
„Ovo je jedini način lečenja. Dobro je da je dočekao operaciju. Očekujemo najbolje moguće rezultate“, kaže Ristić.
Pacijent sa veštačkim srcem može da živi i pet godina i u tom roku mora da dođe do presađivanja srca sa donora. Vrednost veštačkog srca je 150.000 evra i donacija je proizvođača. Veštačko srce ugrađuje se u desetak najrazvijenijih zemalja, a dosad ga je dobilo oko 600 pacijenata u svetu.

Close
Molimo Vas da podržite naš sajt
Ако Вам се свиђа сајт молимо Вас да кликнете на неку од следећих опција и да помогнете сајту да постане бољи.
error: