Inicijativa: Luki Ćeloviću Trebinjcu ulica u „Beogradu na vodi”

Udruženje Trebinjaca „Jovan Dučić” u Beogradu uputilo je pismo gradonačelniku Beograda Siniši Malom, sa predlogom da se jedna ulica u budućem projektu „Beograd na vodi”nazove po jednom od najvećih beogradskih i srpskih dobrotvora, Luki Ćeloviću Trebinjcu.

beograd-na-vodi

Pismo je uputio predsednik Udruženja Trebinjaca u Beogradu Žarko Jevtov Ratković, sa obrazloženjem da bi to bio simboličan gest, kojim bi se Beograd i beograđani odužili svom velikom dobrotvoru.

Luka Ćelović – Trebinjac (1854 – 1929), jedan od najistaknutijih Trebinjaca sa kraja 19. i početka 20. veka, ostavio neizbrisiv trag u modernoj arhitekturi i graditeljstvu Beograda. Luka je bio i ostao najveći dobrotvor Beogradskog univerziteta kome je darovao više stotina stambenih jedinica. Veliki doboročinitelj srpskog pokreta slobode i borbe protiv Turaka.

Žarko Jevtov Ratković u obraćanju gradonačelniku Beograda, između ostalog, obrazlaže inicijativu Udruženja Trebinjaca „Jovan Dučić” u Beogradu: „Luka Ćelović – Trebinjac- poznati trgovac, takođe naš dični Hercegovac u čijem je srcu stanovala dobrota, još tada je imao viziju Beograda na vodi, a to se vidi i po tome što Karađorđeva ulica (koje je skoro čitava bila u njegovom vlasništvu) uokviruje onaj prostor u čijim će nedrima nići novi grad. I ne samo to: Luka Ćelović – Trebinjac je imao žarku želju da prestolni Beograd po svojoj fizionomiji i arhitekturi ni malo ne zaostaje za drugim evropskim metropolama.”

PISMO GRADONAČELNIKU BEORADA

Close
Molimo Vas da podržite naš sajt
Ако Вам се свиђа сајт молимо Вас да кликнете на неку од следећих опција и да помогнете сајту да постане бољи.
error: