Hrvatski vojnici imali dozvolu da siluju Srpkinje

Centar za žrtve rata došao u posed dokumenta o zverstvima HVO nad ženama u proteklom ratu. Hrvatski vojnici dobili i pismenu dozvolu da primenjuju silu ako žene pružaju otpor

rs-silovanja_620x0

Izvor: Novosti.rs
Autor: M. Filipović

Čak 827 Srpkinja bile su u ratu u BiH i Hrvatskoj žrtve seksualnog nasilja, pokazuju podaci Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženja nestalih. Ovaj frapantni podatak potvrđuje i dokument do kojeg je došao Republički centar, po kojem je jedan od komandira Hrvatskog veća odbrane 1992. godine u Sijekovcu, u opštini Brod izdao naredbu svojim vojnicima da žene srpske nacionalnosti seksualno zlostavljaju i da mogu da primene silu ako pružaju otpor!
U proteklom ratu, kažu podaci Centra, smrtno je stradalo 2.529 žena srpske nacionalnosti, što je oko 10 odsto ukupno poginulih iz Republike Srpske. Nad Srpkinjama su pripadnici bošnjačke i hrvatske vojske činili gnusne zločine.

– I ovaj podatak nedvosmisleno svedoči o zverstvima hrvatske vojske nad Srpkinjama – rekao je Milorad Kojić, direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženja nestalih, juče u Banjaluci na završnoj konferenciji u okviru projekta „Snaga je u nama”, koji je osmišljen kao podrška ženama iz Srpske, žrtvama seksualnog nasilja u ratu. Kojić je dodao da su se 823 žene vodile kao nestale, dok se i danas traga za 276 žena.

Predsednik Udruženja žena žrtava rata RS Božica Živković Rajilić rekla je da Udruženje trenutno ima 251 člana i da su počele javno da govore o zlodelima koja su nad njima počinjena.

Rajilićeva, koja je u toku rata bila u zatvoru u Srebreniku 323 dana, rekla je da Udruženje nije dobilo nikakvu finansijsku pomoć nadležnih ministarstava, ali da su im pomoć pružili predsednik i premijer Srpske. Ona je navela da će zahtev Udruženja prema Vladi Srpske biti da stvori uslove ovoj grupi žena da ostvare svoja prava u društvu.

Radojka Pandurević, koja je tokom proteklog rata bila zatočena u logoru „Silos”, rekla je da se nada da će sve žene žrtve rata imati socijalno-psihološku pomoć i da će dobiti status civilne žrtve rata.

– Očekujem od Republičkog centra i Džender centra da će formirati jedan tim koji će pomagati ženama svedocima za suđenje optuženima za ova krivična dela – dodala je Pandurevićeva.

 

PODRŠKA VLADE

Predsednik Vlade RS Željka Cvijanović, koja ja otvorila konferenciju, istakla je da razume težinu problema sa kojima se ove žene suočavaju, navodeći da sve aktivnosti podrške treba da budu institucionalno povezane. Ona je napomenula da je ovo teška i bolna tema, sa aspekta onog šta su žene preživljavale, a o čemu je malo pričano i malo učinjeno.

 

„NAŠA ISPOVIJEST”

Republički centar planira da, u saradnji sa Ministarstvom spoljnih poslova Srbije, izradi monografiju pod nazivom „Naša ispovijest”, koja će sadržavati autentična svedočenja žena žrtava seksualnog nasilja, koja će biti prezentovana u Njujorku, da bi se o tome čulo u svetskoj javnosti.

Close
Molimo Vas da podržite naš sajt
Ако Вам се свиђа сајт молимо Вас да кликнете на неку од следећих опција и да помогнете сајту да постане бољи.
error: