HET: Za sada nema opasnosti od poplava!

U hidroakumulaciji Bileća ima dovoljno prostora za prijem novih dotoka, pa najavljeni talas padavina, koji se prema prognozama meteorologa danas očekuje na području sliva Trebišnjice – ne bio trebalo da uzrokuje veće probleme sa poplavama u priobalju nizvodno, saznajemo u Direkciji za upravljanje sistemom Hidroelektrana na Trebišnjici.

blagota-markovic

Izvor: Radio Trebinje
Autor: R.S.

„Nivo akumulacije Bileća je 377 metara nad morem, što znači da još ima dovoljno akumulacionog prostora i za prihvatanje novog talasa vode koji se najavljuje sa padavinama. Stoga, ne očekujemo veće probleme“, rekao je za RT Blagota Marković, direktor Direkcije za upravljanje sistemom HET-a.
On je dodao da će ipak sve zavisti o tome kolika će zaista biti količina padavina, podsjetivši da je i u subotu meteorologe iznenadila kiša znatno veća od prognoziranih 30 litara po metru kvadratnom na području sliva.
„Desile su se ekstremno velike padavine, koje su uslovile i ekstremno velike dotoke. Satni dotoci su prelazili vrijednosti od 600 kubnih metara vode u sekundi u akumulaciji Bileća i preko 400 kubnih metara u sekundi u akumulaciji Trebinje. Posebno velike padavine bile su na području Sušice – na mjernoj stanici Vučja u subotu su zabilježene padavine od preko 230 litara po metru kvadratnom“, rekao je Marković.
On je dodao da je zbog neplanirano velikih dotoka HET bio primoran na promjenu planiranog režima rada elektrana – gašanje agregata na Grančarevu, radi propuštanja ekstramno velikog međudotoka, te uključivanje preliva na hidroelektrani Gorica.

trebisnjica (1)
„Tako da je najveći protok kroz Trebinje dostizao i 305 metara kubnih u sekundi. Sada je protok smanjen na 45 metara kubnih u sekundi“, rekao je Marković.
On je dodao da sistem hidroelektrana na Trebišnjici ne može biti odgovoran za poplave koje su posljedica izlijevanja podzemnih voda ili povećanih međudotoka nizvodno od brane Gorica, jer kretanje tih voda nije u mogućnosti da kontroliše.
„Na međudotoke koji se javljaju između brana Gorica i Grančarevo možemo djelimično uticati – upućivanjem dijela voda kroz tunel u hidroelektranu Dubrovnik, a značajno možemo uticati samo na dotoke do brane Grančarevo“, pojasnio je Marković.
Republički hidrometeorološki zavod RS izdao je danas narandžasti meteoalarm za područje Trebinja, gdje se ponegdje u toku dana očekuje i do 50 litara kiše po metru kvadratnom.

Close
Molimo Vas da podržite naš sajt
Ако Вам се свиђа сајт молимо Вас да кликнете на неку од следећих опција и да помогнете сајту да постане бољи.
error: