HET: Dobit veća od šest miliona KM

Hidrolektrane na Trebišnjici /HET/ ove godine imale su dobre proizvodne rezultate zbog čega će ostvariti dobit od 6.100.000 KM, potvrdio je Srni direktor ovog preduzeća Gordan Mišeljić.

hidroelektrane

Izvor: Srna

On je podsjetio da je predviđeni plan proizvodnje za 2014. godinu iznosio 1.078 gigavat časova, a da je plan rebalansom uvećan za 7,7 odsto.

“HET su proizvele 1.142 gigavat časova električne energije, pa se može reći da ćemo i unarednih nekoliko dana ostvariti rebalansirani plan”, rekao je Mišeljić.

Govoreći o investicijama, Mišeljić je naveo da će one u narednoj godini biti značajno smanjene u odnosu na 2014. godinu, a razlog je revitalizacija jednog agregata Hidrolektrane Dubrovnik u trajanju od pet mjeseci, zbog čega će HET imati imati smanjenu proizvodnju.

“Cilj investicija, osim održavanja pogonske spremnosti objekata, je da se nastavi jedan od istražnih radova Gornjih horizonata i nadogradnja već postojećih obvjekata koji spadaju u sistem Gornjih horizonata, kao što je izgradnja obloge na dovodnim tunelima i uređenje kanala kroz Fatničkio polje”, kaže Mišeljić.

Direktor Direkcije za upravljanje sistemom HET-a Blagota Marković kaže da će, zahvaljujući dobroj pogonskoj spremnosti i povoljnoj hidrologiji, ovo energetsko preduzeće u zimskom periodu biti siguran oslonac Elektroprivredi Republike Srpske i sigurnom snabdijevanju električnom energijom stanovništva i industrije.

 Prema njegovim riječima, tokom ove godine u slivu su zabilježene padavine od 1.872 litra po metru kvadratnom na Čemernu do 2.372 litra po metru kvadratnom na Gorici i veće su od prosječno ostvarenih godišnjih padavina.

Marković napominje da je trenutna kota gornje vode u akumulaciji Bileća 388,76 metara nadmorske vidine i znatno je veća od bilansirane.

“Ta činjenica nam omogućava da planiramo maksimalnu proizvodnju HET-a u prvoj polovini 2015. godine”, kaže Marković.

 

 

Close
Molimo Vas da podržite naš sajt
Ако Вам се свиђа сајт молимо Вас да кликнете на неку од следећих опција и да помогнете сајту да постане бољи.
error: