Hercegovci zajedno u borbi protiv poplava

 Svaka lokalna zajednica već sutra treba da formira štab za vanredne situacije, stavi svoje jedinice u pripravnost i uradi analizu kritičnih tačaka zbog najavljenih većih padavina narednih dana. Ovo je zaključeno na sastanku direktora republičke Civilne zaštite Veseljka Eleza sa predstavnicima opštinskih civilnih zaštita u Hercegovini i Hidroelektrana na Trebišnjici.

naslovna6

Izvor: Radio Trebinje
Tekst: D.M.

Prema riječima Eleza mora se voditi računa o nivou podzemnih voda, pošto su obilne padavine najavljene narednih dana, a kišni period će trajati do 13. februara.
„Planirane aktivnosti se rade na osnovu prognoza i niko sa sigurnošću ne može da tvrdi o kojim količinama padavina je riječ. Sigurno je da će biti snažni vjetrovi, što može izazvati i probleme u napajanju električnom energijom kao i u sistemu komunikacija. Zajedno sa Hidrometeorološkim zavodom pravimo analize i svaka će lokalna zajednica svakodnevno dobijati informacije na osnovu kojih može da reaguje“, istakao je Elez, dodajući da će u pripravnosti biti i deminerski timovi i da se sva uputstva moraju poštovati da ne bi došli u situaciju da se kasno reaguje.
Prema riječima Duška Vujovića šefa Službe za integralno upravljanje voda u Hidroelektranama na Trebišnjici već se prave planovi za prihvatanje najavljenih količina vode zbog obilnih padavina.
„Akumulacije su spremne da prihvate veče količine vode i radiće se plansko ispuštanje vode pa se ne očekuju veći problemi, niko ne može garantovati kolike će biti padavine, ali je HET prihvatio sve aktivnosti da se voda prihvati i ne očekujemo probleme narednih nekoliko dana“, naveo je Vujović.
Iz civilne zaštite Bileća takođe su potvrdili da imaju plan za spašavanje od poplava, po kome će postupati narednih dana, ako za to bude potrebe, prije svega zbog podzemnih voda.

Close
Molimo Vas da podržite naš sajt
Ако Вам се свиђа сајт молимо Вас да кликнете на неку од следећих опција и да помогнете сајту да постане бољи.
error: