Hercegovci u SAD: Kad zagrmi nevesinjska puška u čast Božića!

Tradicija slavljenja Božića puškama stigla je 1903. godine iz Nevesinja preko Neđa Vukovića koji je ovu tradiciju ostavio u nasleđe svom unuku Bou Gilmanu. “Dok je deda bio živ insistirao je da se u kući govori samo srpski jezik” ispričao je Gilman

gilman

Ponosan na svoje hercegovačke korene: Bo Gilman čestita Božić

 

Izvor: Naše Novine
Autor: Isidora Danić

Svakog sedmog januara, na pravoslavni Božic preko trideset srpskih automobila u Džeksonu, Kaliforniji uputi se kroz ovaj grad, gde pucnjevima iz pušaka proslavljaju rođenje Isusa Hrista. Ovu tradiciju koja samo u Džeksonu traje više od sto godina, započeo je Neđo Vuković, Hercegovac iz Nevesinja koji je u Ameriku došao davne 1903. godine. U eksluzivnoj izjavi za Naše novine, unuk i naslednik pokojnog Vukovića, Bo Gilman (ović) ispričao je kako je ova tradicija nastala.

– Moj đed Neđo Vuković i njegov otac Sava došli su iz Nevesinja u Džekson 1903. godine. Oni su ovde samo nastavili tradiciju koja traje vekovima unazad, još iz perioda kada su Srbi bili pod Turcima. Naime, svakog Božića, Srbi su tradicionalno puškama obeležavali Božic kako bi Turcima stavili do znanja da ništa ne može da ih zaustavi od proslave pravoslavnih praznika, i to na način koji oni to žele – ispričao je Gilman za Naše novine. Nakon smrti dede 2005. godine Gilman koji je nasledio dedinu osiguravajuću kuću Matić- Vuković tradiciju neobične proslave Božića preuzeo je na sebe.
– Ja sam četvrta generacija američkih Srba, mi drugačije ne umemo da proslavljamo Božić. Dok je deda bio živ insistirao je da se u kući govori samo srpski jezik. Svakog Božića on je sa muškarcima iz porodice išao po Džeksonu i pucnjevima proslavljao Božić. Nakon toga smo svi porodično odlazili u crkvu na praseće pečenje i sarme i naravno šljivovicu – seća se Gilman koji dodaje da je ponosan na svoje nasleđe.

pusKA

Vaistinu se rodi: Srbi u Džeksonu otprozdravljaju

  • Prvo se sa domaćinima izljubimo tri puta kako srpski običaji nalažu, zatim ja kažem “Hristos se rodi” nakon čega se puca tri puta. Onda domaćin meni odgovori “Vaistinu se rodi” nakon čega opet zapucamo.

Svake godine, tradicionalno na Božić, muškarci ali i žene iz Gilmanove porodice opremljeni sačmaricama rano ujutru kreću u posetu srpskim kućama u Džeksonu.
– Trudimo se da posetimo svaku srpsku kuću gde slavimo i pevamo božicne pesme sa lokalnim Srbima. Tri dana nam ukupno treba da obiđemo svaku kuću. Prvo se sa domaćinima izljubimo tri puta kako srpski običaji nalažu, zatim ja kažem “Hristos se rodi” nakon čega se puca tri puta. Onda domaćin meni odgovori “Vaistinu se rodi” nakon čega opet zapucamo. I ispred svake srpske kuće tako radimo. Naravno koristimo gumene metke, ne prave – kaže Gilman i dodaje da se nakon pucnjave svi okupljaju na liturgiji u crkvi Svetog Save u Džeksonu. Jedina pravoslavna crkva u Džeksonu, crkva Svetog Save bila je pre sto godina glavno okupljalište preko 600 srpskih porodica. Danas ih je prema rečima sveštenika Milete Simonovića u Džeksonu ostalo samo 60.

– Tradicija pucanja za Božic predstavlja spoj Starog zapada i srpskih običaja. Koliko mi je poznato pojedini Srbi van Džeksona, još u staroj Jugoslaviji su ujutru na Božic pucanjem obeležavali rođenje Hrista – rekao je Simonović.
Iako tradicija pucanja na Božic nije omiljena svim građanima Džeksona zbog čega ove Srbe mnogi Amerikanci nazivaju primitivcima, oni se zbog toga ne uzbuđuju preterano.

nedjo

Od njega je sve krenulo: Đed Neđo (desno)

Đed Neđo dobio ulicu u Džeksonu

Koliko su ovi Srbi cenjeni u Džeksonu govori činjenica da u ovom gradiću čak postoji ulica koja nosi ime Gilmanovog dede Neđe Vukovića koji je bio američki ratni heroj i jedan od društveno najaktivnijih građana.

(Zahvaljujemo Isidori Danić, urednici u redakciji dnevnog lista “Naše novine” na ustupljenom materijalu.)

 

Close
Molimo Vas da podržite naš sajt
Ако Вам се свиђа сајт молимо Вас да кликнете на неку од следећих опција и да помогнете сајту да постане бољи.
error: