Hercegovci u poseti Prebilovcima (video)

Predstavnici i članovi hercegovačkih zavičajnih udruženja u Srbiji bili su, na Blagovjesti, 7. aprila 2014. godine u posjeti Prebilovcima. Tom prilikom obišli gradilište hrama Vaskrsenja Hristovog, poklonili se moštima Prebilovačkih i drugih mučenika u seoskom Domu i potom pogledali stalnu izložbu fotografija u istoj zgradi.

 

Ekskluzivno za Slobodnu Hercegovinu
Tekst: Milenko Jahura
Fotografije i video: Mirko Okuka

 

prebilovci 003

Dolazak u Prebilovce

Posjetioce, kojih je bilo oko 70 su predvodio je Uroš Milojević predsjednik Udruženja Hercegovaca Srednjeg Banata iz Zrenjanina, koji je bio organizator i vođa puta. Sa njom su bili i Svetozar Crnogorac predsjednik Kluba Gačana iz Beograda, Đorđo Radojičić predsjednik Udruženja Srba iz Hercegovine njihovih potomaka i poštovalaca iz Novog Sada, Milenko Čabrilo iz Kluba Hercegovaca iz Pančeva, pjesnik Božidar Glogovac iz Udruženja Trebinjaca u Beogradu i Milenko Jahura, predsjednik Upravnog odbora Srpskog nacioinalnog društva Prebilovci iz Beograda, koji je bio u ulozi vodiča grupe, na putu od Trebinja do Doline Neretve.

prebilovci 004

Prebilovci, 07. april 2014.

Na ovoj relaciji gosti su su se upoznali sa prirodnim i istorijskim znamenitostima Popova polja, Ljubinja, Stoca i Dubrava. Na sve njih poseban utisak je ostavilo neposredno saznanje o teškom stradanju srpskog naroda u 20. vijeku, u brojnim jamama i drugim stratištima pored same trase puta, a posebno ono što su čuli i vidjeli u Prebilovcima. Goste, za koje je priđen i ručak u restoranu u Tasovčićima, dočekali su o. Danilo Boro, paroh čapljinski, Branko Ekmečić predsjednik Savjeta MZ Prebilovci i brojni mještani Prebilovaca. Prethodna dva dana učesnici puta su proveli u Trebinju, gdje su prisustvovali na brojnim susretima i manifestacijama povodom Dučićevih večeri poezije, a posjetili su i manastire Hercegovačka Gračanica, Tvrdoš i Petropavslovski.

 

prebilovci001

Obilazak temelja hrama u Prebilovcima

prebilovci 0002

Prebilovci, 07. april 2014.

prebilovci 006

Gosti i Prebilovčani ispred Doma kulture u Prebilovcima

prebilovci 005

Ispred postavke fotografija u prebilovačkom Domu

U dolini Neretve posjetili su još i manastir Žitomislić, mostarske crkve i grobove Alekse Šantića i Svetozara Ćorovića.
Ipak, Prebilovci su bili poseban predmet pažnje ove posjete, od koje se očekuje nastavak podrške i pomoći ovih udruženja obnovi Hrama Vaskrsenja i samog sela.

 

prebilovci 007

Pored groba pesnika Alekse Šantića

Ostavite komentar

Close
Molimo Vas da podržite naš sajt
Ако Вам се свиђа сајт молимо Вас да кликнете на неку од следећих опција и да помогнете сајту да постане бољи.
error: