Hercegovci, pomozimo obnovu spomen kapele u Konjicu!

Kapela Svetog Vasilija Tvrdoškog i Ostroškog na pravoslavnom groblju Musala u Konjicu, nakon obnove unutrašnjosti, koja je u toku, biće pretvorena u spomen-obilježje srpskim žrtvama konjičkog kraja stradalim tokom građanskog rata od 1992. do 1995. godine.

dsc_0234

Izvor: Srna
Na sajtu Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske navodi se da će na unutrašnjim zidovima kapele biti uklesana sva imena žrtava rata iz Konjica, Jablanice i Prozora.
Investitor ovog projekta je Udruženje Srba iz Konjica i njihovih potomaka u dijaspori sa sjedištem u Novom Sadu, a nosilac i organizator obnove je Srpska pravoslavna Crkvena opština konjička.
Blagoslov za realizaciju projekta dao je Njegovo preosveštenstvo episkop zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije, kao i paroh konjički Milan Bužanin koji će u ime Odbora Udruženja voditi projekat.
Projekat obnove kapele i izgradnje spomen-obilježja pripremio je Novo Krtolica, a izvođač radova je preduzeće “Bujice” iz Konjica.
Planirano je da radovi budu završeni do početka maja, a osveštanje obnovljene kapele i novoizgrađenog spomen-obilježja predviđeno je za 10. maj, kada će, povodom slave hrama i osveštanja kapele Svetog Vasilija Tvrdoškog i Ostroškog i spomen-obilježja svetu arhijerejsku liturgiju, kako je najavljeno, služiti vladika Grigorije.

 

Prenosimo i apel Udruženja Srba iz Konjica
Poštovani zemljaci i prijatelji,
Radovi na „SPOMEN KAPELI“, sa prilaznom stazom od glavnog ulaza u groblje su u toku , što se da videti iz priloženih fotografija.
Takođe, uporedo se vrši uklesavanje imena žrtava na granitnim pločama koje će biti postavljene unutar kapele.
Još jednom molimo i apelujemo na sve naše zemljake da pomognu i doniraju ovaj projekat, u skladu sa svojim finansijskim mogućnostima.
Koristimo priliku da obavjestimo sve naše zemljake i prijatelje da će osvaštavanje „SPOMEN KAPELE“ biti 10.05.2015.god. /nedelja/, povodom hramove slave Sv.Vasilija Tvrdoškog i Ostroškog. Tom prilikom Svetu Arhijerejsku liturgiju služiće NJegovo Preosveštenstvo Episkop Zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije, u prisustvu mnogobrojnih zvanica.
Molimo sve koji mogu, da toga dana dođu u Konjic i da svojim prisustvom uveličaju ovaj događaj kako bi se još jednom poklonili imenima svih žrtava.

Close
Molimo Vas da podržite naš sajt
Ако Вам се свиђа сајт молимо Вас да кликнете на неку од следећих опција и да помогнете сајту да постане бољи.
error: