Hercegovci jednoglasni: Koordinacioni odbor usvaja nacionalni, kulturni i privredni program

Sastanak Odbora za koordinaciju rada hercegovačkih urruženja i zavičajnih klubova održan je 13.11. 2014. godine sa početkom u 18 časova u prostorijama Udruženja Srba Hercegovaca i prijatelja u Srbiji, sa sedištem u Novom Sadu.

udruz

Sa jednog od prethodnih sastanaka (Foto: Slobodna Hercegovina)

 

Sastanku su prisustvovali: Vladko Glogovac i Milorad Lazarević iu Udruženja Konjičana, Rajko Bjelica i Uroš Milojević iz Udruženja Hercegovaca iz Zrenjanina, Milan Gutić i Duško Kornjača iz Udruženja Čajničana. Borivoje Vukajlović i Sreten Pištalo iz Udruženja Hercegovac iz Subotice, Svetozar Crnogorac iz Kluba Gačana iz Beograda i Đorđo Radojičić predsednik Udruženja Srba Hercegovaca i prijatelja u Srbiji i predsednik Odbora za koordinaciju rada udruženja.

Za sastanak je predložen sledeći dnevni red:
1. Usvajanje Programa rada Odbora za koordinaciju i dogovor o daljem radu;
2. Razno;
Dnevni red je dopunjen tačkom Usvajanje zapisnika sa prethodnog sastanka Odbora.
Dnevni red je jednoglasno usvojen sa dopunjenom tačkom.

U vezi sa prvom tačkom dnevnog reda, jednoglasno je usvojen zapisnik sa prethodnog sastanka Odbora.

U vezi sa drugom tačkom dnevnog reda, predsedavajući je reč dao Svetozaru Crnogorcu da obrazloži predloženi Program rada Odbora za koordinaciju, koji je članovima poslat uz poziv za sastanak. Nakon obrazloženja predlagača, predsedavajući je otvorio diskusiju u vezi sa predloženim. U diskusiji su učestvovali svi prisutni članovi Odbora za koordinaciju.

Vladko Glogovac je predložio da se u Program rada uvrsti i izgradnja spomen kapele u Konjicu čiji je investitor radova Udruženje Konjičana, a otvaranje je predviđeno za 10. maj. Duško Kornjača iz Udruženja Čajničana izrazio je neslaganje sa granicama Hercegovine, onako kako je ona danas organizovana i smatra da bi trebalo precizirati i definisati koje teritorije smatramo hercegovačkim pravoslavnim duhovnim prostorom, te izraditi strategiju koja se odnosi na ekonomiju i osnovne nacionalne interese, kao što su: jezik, pismo, porodica, natalitet.

Sreten Pištalo iz Udruženja Hercegovaca iz Subotice predložio je da Program rada dopuni segmentima koji se odnose na kulturu, obrazovanje i nauku.

Stav svih učesnika u diskusiji je da je predloženi program obiman i sveobuhvatan i da bi, radi lakše realizacije, ideje trebalo grupisati prema kategorijama. Milan Gutić je predložio tri kategorije za grupisanje ideja, i to: nacionalna pitanja, privreda i kultura. Predložio je i sastav radnih grupa koje bi do sledećeg sastanka sačinile strategiju za svaku kategoriju.

U grupu za nacionalna pitanja predloženi su: Duško Kornjača, Svetozar Crnogorac i Sreten Pištalo.

U grupu za privredu predloženi su: Đorđo Radojičić, Milorad Lazarević i Milan Gutić. U grupu za kulturu predloženi su Rajko Bjelica, Uroš Milojević, Borivoje Vukajlović i Jovanka Ivanišević.

Predlozi su jednoglasno prihavaćeni i dogovoreno je, da za sledeći sastanak, koji će biti održan 28.11.u Zrenjaninu (vreme održavanja sastanka biće precizirano naknadno) svaka grupa iznese svoje predloge za rad iz navedenih oblasti.

Ostavite komentar

Close
Molimo Vas da podržite naš sajt
Ако Вам се свиђа сајт молимо Вас да кликнете на неку од следећих опција и да помогнете сајту да постане бољи.
error: