HERCEGOVANJE: Prvo okupljanje Trebinjaca u Beogradu u ovome veku

Trebinjci u Beogradu su na ovakvo veče čekali punih 37 godina, pa otuda nije ni čudo što je sala kultnog beogradskog restorana “Devetka”u Košutnjaku bila premala da svoje mesto pronađu svi oni koji su to poželeli.

IMG_3814

Tekst:Trifko Ćorović
Foto: Slobodna Hercegovina

Trebinjci su svoja prva okupljanja u Beogradu imali početkom dvadesetog veka, u vreme kada je Luka Ćelović bio alfa i omega tadašnje beogradske trgovine i bankarstva. Iako su se Trebinjci neformalno sastajali svih ovih godina, a tokom devedesetih aktivno učestvovali u prikupljanju pomoći za ratom ugroženi zavičaj, ovo okupljanje je upravo zbog tako velike pauze imalo i svoju istorijsku dimenziju.

IMG_3726

Luka Ćelović je okupio Trebinjce u prošlom veku, a u ovom je to uspeo Žarko J. Ratković, predsednik Udruženja Trebinjaca “Jovan Dučić” u Beogradu

Udruženje Trebinjaca “Jovan Dučić” koje je osnovano u februaru ove godine uspelo je, posle manje od deset meseci rada, pored brojnih pokrenutih aktivnosti, organizovati ovo veče, koje će sasvim sigurno postati tradicija.

IMG_3716

Blagoslov: Sveštenik Časlav Marinković

Skup je počeo blagoslovom sveštenika crkve Sv. Đorđa na Banovom Brdu Časlava Marinkovića, nakon čega je reč uzeo domaćin ovog skupa Žarko J. Ratković, predsednik Udruženja Trebinjaca “Jovan Dučić” u Beogradu.

IMG_3728

Počast generalu: Radovan Grubač

– Dobro došli na naše zajednično druženje. Okupili smo se za trpezom ljubavi, da popričamo, porazgovaramo, da ljudujemo i pomalo hercegujemo. Ovo je prvo okupljanje Trebinjaca u ovome vijeku, a posljednje je bilo sada već davne 1977. godine. Ali, nikad nije kasno da se družimo. Nije večeras vrijeme za velike govore, već za pozdrave. Sve vas zajedno pozdravljam, ali ćete mi dozvoliti da u ime svih vas posebno pozdravim jednog gospodina. Čini mi se da, kada je Dučić pisao stihove “Hercegovine”, kao da je mislio na hercegovački korpus koji je branio i odbranio srpsku Hercegovinu. Među nama je večeras general Radovan Grubač čija je to najveća zasluga. Mi Trebinjci imamo čime da se ponosimo u Beogradu. Među nama je veliki broj kulturnih, političkih, privrednih i sportskih radnika… Svi mi moramo  u sebi stvarati hram Hercegovca plemenitog, darovitog, otmenog i uljudnog rekao je Ratković.

IMG_3737

Glumac Miodrag Rakočević

Goste je na knjaza pjesnika Jovana Dučića podsetio glumac i prijatelj Udruženja Trebinjaca glumac Miodrag Rakočević (nedavno je ugostio Udruženje Trebinjaca u Kulturnom centru Čukarica) , koji je odrecitovao  “Jablanove”, a nešto kasnije i i pesmu Alekse Šantića “Moji očevi”.

Trebinjka Nikolina Kovačević, studentkinja muzičke akademije opravdala je najavu da su na njen glas ljubomorna i crkvena zvona.

IMG_3754

O čemu nego o ljubavi: Božidar M. Glogovac

Gostima se potom obratio i trebinjski pjesnik Božidar M. Glogovac i odrecitovao svoju pesmu “Ljubav”.

Hercegovačko veče nikako ne bi moglo proći bez gusala. Navikli smo da stasiti guslari obično plene pažnju gostiju, ove večeri publici se predstavila mlada Bojana Peković. Iako je došla iz Kraljeva, kako je sama rekla zavolela je Trebinje kroz pesme i stihove Božidara M. Glogovca. On je i autor pesme Milunka Savić koju je izvela posebno za ovu priliku.

IMG_3790

Cela sala pevala sa njima: Nikolina Kovačević i Bojana Peković

Vrhunac večeri je bio kada su dve mlade dame Nikolina Kovačević i Bojana Peković zajedno otpevale “Tamo daleko”.

IMG_3794

Pred kraj programa glumica Ljiljana Jakšić je na sebi svojstven način priredila tačku i uz skadarlijski orkestar “Ima dana” sa Žarkom J. Ratkovićem otvorila ples.

IMG_3809

Zaplesali: Žarko i Mirjana Ratković

Program je vodila mlada Tijana Maksimović.

IMG_3715

Nije bila ni rođena kada su se Trebinjci u Beogradu zadnji put okupili: Tijana Maksimović

Za stolovima su bili služeni hercegovački specijaliteti: prijesnac, zubački sir, hercegovačka vina…

IMG_3811

Glas Trebinja: Dva minuta kasnije sto je bio prazan

Pored hercegovačkih specijaliteta svi su bili zainteresovani i za novi broj “Glasa Trebinja” koji je u rekordnom roku razgrabljen.

IMG_3685

Sa lepšom polovinom: Uglješa Mrdić

Svojim prisustvom ovaj skup su uveličali savetnik u Ministarstvu pravde Republike Srbije Uglješa Mrdić, kao i narodni poslanik iz Trebinja Luka Petrović.

IMG_3766

Narodni poslanik u Skupštini RS: Luka Petrović

Sa zemljacima se družila Tatjana Bulajić, sada zamjenica direktora Turističke organizacije Trebinja.

IMG_3779

Dođite na sajam mladog vina u Trebinje: Tatjana Bulajić i Veljko Vučurević

Tu su bili još: Rade Petrović, Veljko Vučurević, Mišo Rupić, Jovan Ignjatić, Veliša Miljanović, Neđo Maksimović, Obrad Ćuk, Jovo i Risto Drobnjak, Žarko Butulija, Mišo Adžović, Nebojša Ratković…(nabrajanje je idelna prilika da se mnogima zameriš, pa se unapred izvinjavam)

IMG_3689

Dogovor kuću gradi: Rade Petrović i Žarko J. Ratković

Program nije mogao da počne dok se nije pojavio Uroš Milojević, predsednik udruženja Hercegovaca iz Zrenjanina.

IMG_3822

Koordinacioni odbor Hercegovaca u Srbiji je na okupu: Uroš Milojević, Svetozar Crnogorac, Miodrag Dunđerović, Sreten Pištalo i Milan Gutić

IMG_3825

Borivoje Vukajlović, Đorđo Radojičić, Uroš Milojević…

A sa njim su stigli Biljana Ružić, Milan Zečar, Milan Beli Bjelogrlić, Rajko Bjelica.

IMG_3828

Rajko Bjelica, Biljana Ružić, Milan Zečar, Slobodan Aćimović

Trebinjcima su podršku dali i predsednici svih ostalih hercegovačkih udruženja.

IMG_3831

Milenko Čabrilo, Svetozar Crnogorac i Miodrag Dunđerović

Iz Subotice su stigli Sreten Pištalo i Boro Vukajlović, iz Novog Sada Đorđo Radojičić, Milan Gutić i Slobodan Aćimović  iz Pančeva Milenko Čabrilo, ispred Kluba Gačana Svetozar Crnogorac, kluba Bilećana Miodrag Dunđerović i Borivoje Krkelić…

IMG_3675

Božidar M. Glogovac i Borivoje Krkelić

Raspoloženi Trebinjci su zapevali, razvuklo se i kolo. Druženje se nastavilo do kasno u noć.

IMG_3838 IMG_3815 IMG_3844 IMG_3833

Close
Molimo Vas da podržite naš sajt
Ако Вам се свиђа сајт молимо Вас да кликнете на неку од следећих опција и да помогнете сајту да постане бољи.
error: