Hercegovačkoj tkanici prva nagrada u Beogradu

pojas

Izvor: Radio Trebinje
Autor: M.B.

„Iz Turističke organizaciji Trebinje obavijestili su nas da možemo da učestvujemo na ovom konkursu, na koji sam se prijavila jer smatram da za ovakvu izložbu naše Udruženje ima šta da ponudi“, kaže Sena Đurica.
„Imala sam sreću da sam pravu tkanicu, staru preko 100 godina, dobila od jedne Trebinjke i na osnovu nje izradila svoju. Koristila sam tanki konac kako bih postigla jedinstvenost i napravila tkanicu identičnu originalnoj“, pojašnjava Đurica.
Od 300 radova poslatih na konkurs u Beograd, njen rad prvobitno je ušao u uži izbor među njih 70, a potom joj je pripala i prva nagrada.

 „Najviše me obradovalo što su moj rad kao najbolji u kategoriji tkanja ocijenili upravo stručnjaci iz oblasti etnologije iz Srbije, te što su prepoznali ljepotu i univerzalnost hercegovačke nošnje na toj tkanici“ ističe Đurica.
Udruženje žena Vasilisa jedina je radionica na ovim prostorima koja se bavi izradom unikatnog ručno tkanog tekstila, narodnih nošnji, ali i drugih tradicionalnih odjevnih predmeta i suvenira. Godišnja izložba minijatura „Sto žena- sto minijatura“ jedina je žirirana izložba rukotvorina koja predstavlja visoke standarde u starim tehnikama sa ciljem aktivnog čuvanja tradicionalnog naslijeđa Srbije.
Pored Trebinja, nagrada Udruženja Etno mreža iz Beograda otišla je i u Nevesinje, Milijani Zirojević za najbolji vez.

Close
Molimo Vas da podržite naš sajt
Ако Вам се свиђа сајт молимо Вас да кликнете на неку од следећих опција и да помогнете сајту да постане бољи.
error: