Hercegovački ustanici (9): Milentije Perović – vojvoda trebinjski

Zahvaljujući izuzetnoj slikarki Biljani Ristić, posetioci portala Slobodna Hercegovina imaju jedinstvenu priliku da upoznaju lik i delo hercegovačkih ustanika

milentije perovic
Autor: Biljana Ristić

Arhimandrit Milentije Perović rođen je u selu Gorica kod Trebinja 1835.g. a umro 1887.g.
Bio je arhimandrit manastira Duži.
Oštrouman, bistrog pogleda i pouzdan.
Te tri osobine su me stalno pratile radeći portret arhimandrita Milentija Perovića. Čovek je morao u uslovima burnih događaja da ostane čvrst, pribran u svakom trenutku ali I brz na odluci I uveren u tu istu odluku.
Nije lako preuzeti breme jednog naroda na svoja leđa I nositi ga tako da ne ispadne ništa iz tog dragocenog uprta.Nije lako ustati , ispraviti glavu I dići pogled tako da oni koje pogladaš zadrhte.
Melentijev pogled je blag, ali u toj blagosti je skupljena sva nesreća vekovima porobljenog naroda, u toj blagosti je lagani treptaj odlučnosti, snažna žeravica ka buktinji slobode.
Moćna odlučnost borbe za jednakost, za pravdu, za slobodu. Lik I stav kao da su štit za one koji trpe u mraku jad i zulum,i nada , nada da će taj štit odoleti nasrtajima srcojeda i hijena. Odoleo je , zaštitio je, oslobodio je , prosvetlio je, sakupio je oko sebe uz svoje skute kao mati svoju decu.
Vodio , štitio, hranio od Boga datim hlebom-verom u istinu I čoveka.
Razumem snagu zemlje koja te je rodila, još više ako si daleko od nje, nije bitno koliko kilometara ali čim se odmakneš od svog praočinstva osetiš u venama da ti se nešto snašno dešava , osetiš zov pradedova.
Postaješ osnažen, postaješ moćniji jer si posut prašinom na svom putu života. Ali nije to ona prašina od putovanja, to je prašina skinuta sa kamenih stena postojbine podignuta urlikom vetra I stavljena u oblak da te kada posustaneš zajedno sa kišom ojača I osveži.To je i Milentijeva prašina.
Možda je I zbog toga nastala jedna pesma posvećena prakorenima, mojoj zemlji , kada sam I sama osetila kapi kiše I zrnca prašine:

*
Ovo je moja zemlja, ovde je moj rod!

Ovde gde kamen sivi nosi boje duge,
s` visova duša mi kreće,
urlikom staze da krči,
s` vetrom kroz šume da huji,
krše lomi i valja,
kroz sneg staze da prti,
ovde je moja zemlja, ovo su moji puti.

Ovde je moja zemlja, ovde je moj rod!
*
Znao je Milentije Perović zajedno sa Ljubibratićem, Radovićem, Pavlovićem, Zimonjićem ,Kovačevićem, Tunguzom, Milićevićem, Baćovićem, Luburićem, Stevanovićem, Grubačićem… da je zalog veliki! Zemlja i sloboda za pokolenja!
Ustao , borio se, branio i zaštitio. Vojvoda Trebinjski.

bilja sponzori

Saradnici na projektu Jelica Unković i FOTO QUICK Novi Sad.

Close
Molimo Vas da podržite naš sajt
Ако Вам се свиђа сајт молимо Вас да кликнете на неку од следећих опција и да помогнете сајту да постане бољи.
error: