Hercegovački ustanici (7): Gligor Milićević, vojvoda bilećki

 Zahvaljujući izuzetnoj slikarki Biljani Ristić, posetioci portala Slobodna Hercegovina imaju jedinstvenu priliku da upoznaju lik i delo hercegovačkih ustanika

 

 

Milićević

Autor: Biljana Ristić

Gligor Milićević rođen je u Zvjerini kod Bileće 1813.g.

Opisuju ga kao sposobnog, pravičnog i snalažljivog čoveka.

Ne bez činjenica i bez preuveličavanja. Osetljiv na turske zulume uvek je stajao na stranu naroda, borio se i izborio za bolje uslove života tog istog, svog naroda.

Kada je trebalo nije oklevao, uzimao je pušku i bio aorta borbe za slobodu, žila kucavica svojih saboraca. Njegova odlučnost i mudrost su u takvim prilikama osobine od izuzenog značaja.

Bio je rođeni vođa pa je bilo i logično da mu Crnogorski knjaz na Crnom Kuku u Banjanima dodeli čin vojvode bilećkog. Da je bio predodređen da bude vođa govori i podatak da je bio ober – knez bilećki od 1835.do 1850.g. a knez od 1850. do 1858.g.

Kao vojvoda bilećki isticao se kako hrabrošću tako i pametnim i mudrim potezima prilikom pregovora sa Turcima i očuvanju svojih Hercegovaca u danima borbe za slobodu.

Preživeo je sve bitke, doživeo duboku starost i doživeo da čestita svojim Hercegovcima izgradnju hrama gospodnjeg, crkvu Sv.Nikole u Simijovima, da im kaže slovo i moralo je tako.

Ostavio je potomcima da pričaju i pišu o njemu. Nisu to obične priče, više liče na legende, a istinite su.

Ostao je na čast i diku potomcima, ali i potomci na čast njemu. Pričaju, ponose se i pišu o njemu.Piše o njemu i Čedo Baćović u knjizi pod nazivom: “Vojvoda Gligor Milićević (1813- 1911)“.

Rođen kao Hercegovac, postao vojvoda, prerastao u legendu.

Živi kroz potomke i svoj narod!

bilja sponzori

Close
Molimo Vas da podržite naš sajt
Ако Вам се свиђа сајт молимо Вас да кликнете на неку од следећих опција и да помогнете сајту да постане бољи.
error: