Hercegovački ustanici (10): Mrdak Luburić – vojvoda bilećki

Zahvaljujući izuzetnoj slikarki Biljani Ristić, posetioci portala Slobodna Hercegovina imaju jedinstvenu priliku da upoznaju lik i delo hercegovačkih ustanika

mrdak luburic

Autor: Biljana Ristić

Poverenje je reč koju mnogi shvataju olako i isto tako i upotrebljavaju.

Za ljude koji su pre 140 godina poveli bitku za slobodu to je bila reč od presudnog značaja. Kome se poveriti , koga odabrati za saborca, koga odabrati za čuvara tajni, kome ukazati poverenje? Poverenje, istina, sumnja, nekako idu zajedno u tim burnim vremenima ali kako razabrati bistru i mudru odluku ko je za šta spreman?

Pred kim možete istresti istinu i nameru da ste nešto naumili, a da to ne krene kao poplava, ne raspline se i ne napravi pošast  da se ne “obije” o glavu onom što je rekao.

Teška vremena, teške odluke.

Vremena da zagrmi zemlja od vekovnog ujedanja, da nebo proplače jaukom od pogleda uprtih ka njemu, pogleda koji traže spas i nadu.

U Ustanku 1875.godine u Hercegovini sami su se ljudi izdvojili po snazi, umeću, čojstvu, mudrosti. Sami se organizovali da vode nejake, da brane nemoćne, da traže nesmelo, da vraćaju svoje davno oteto.

Sami se izdvojili, sami se udružili , svezani poverenjem jedan u drugog vezom snažnom deteta sa majkom. I bilo gde da se odvoji ostaje ta veza od Boga data , mačem i ognjem proverena, ranom i suzom iskovana.

Sve ovo je bio Mrdak Luburuć- vojvoda bilećki.

Kada je trebalo bunu dizati tu je Mrdak, kada je trebalo rane vidati i tu je Mrdak, kada je trebalo leđa čuvati opet Mrdak. Kada je trebalo skrivati gde je Stojan Kovačević opet Mrdak i kada je trebalo pregovarati –Mrdak.

Mogu li jedna pleća sve to izneti, sve izdržati? Od čega su? Od naroda su, sa kamena uz gusle zadojena, slobode željna, hvale vredna.

bilja-sponzori

Saradnici na projektu Jelica Unković i FOTO QUICK Novi Sad.

 

Close
Molimo Vas da podržite naš sajt
Ако Вам се свиђа сајт молимо Вас да кликнете на неку од следећих опција и да помогнете сајту да постане бољи.
error: