Znaju li šta hoće: Hag bi sad Šešelja da vrati

Tužilaštvo Haškog tribunala zatražilo je danas ukidanje odluke o privremenom puštanju na slobodu Vojislava Šešelja, uz obrazloženje da njegovo ponašanje po povratku u Srbiju potkopava osnove za puštanje.

seki

Izvor: Nezavisne/AG

Tužilaštvo, takođe, traži da se po Šešeljevom povratku u Hag hitno zakaže rasprava kako se razmotrila njegovo zdravstveno stanje  i uslovi za njegovo eventualno pušanje na slobodu u budućnosti i utvrdilo da li je on spreman da se takvih uslova pridržava.

U obrazloženju zahtjeva Tužilaštva je navedeno da Šešeljevo ponašanje po povratku u Srbiju potkopava osnove odluke o privremenom puštanju Šešelja koju je Sudsko vijeće donijelo 6. novembra.

Prilikom donošenja odluke o privremenom oslobađanju Šešelja, Sudsko vijeće je postupalo „striktno na humanitarnim osnovama”, uz obrazloženje da je dobilo povjerljive informacije koje ukazuju na „pogoršanje zdravstvenog stanja optuženog”, navodi se u podnesku.

Imajući to u vidu, Sudsko vijeće je smatralo da je neophodno postaviti  samo minimalne uslove za privremeno oslobađanje, prije svega da ne utiče na svjedoke i žrtve, da ne remeti tok pravosudnog procesa i da se pojavi pred Sudskim vijećem kada to bude naloženo.

Sudsko vijeće je, takođe na humanitarnim osnovama, zaključilo da će se Šešelj pridržavati uslova njegove privremene slobode, navodi Tužilaštvo.

Tužilaštvo ističe da je sada očigledno da je povjerenje Sudskog vijeća u Šešeljevo ponašanje bilo neosnovano, jer je on izričito rekao da se neće vratiti u Tribunal, prijetio je ljudima koji sarađuju sa Tužilaštvom i jasno je pokazao da njegovo zdravstveno stanje ne predstavlja prepreku ua davanje neprihvatljivih javnih izjava koje su podstrekivačke i uvredljive za žrtve.

U podnesku Tužilaštva se navodi da prema pravilu 65, oslobađanje može biti naloženo samo ako je Sudsko vijeće „sigurno da će se optuženi pojaviti na suđenju”. Međutim Šešeljeve javne izjave da se neće dorbovoljno vratiti u Trinbunalu kada to bude zatraženo u suprotnosti su da odlukom Sudskog vijeća da su zadovoljeni uslovi za privremeno oslobađanje, ističe Tužilštvo.

Osim toga,  kako se navodi, Šešeljeve prijetnje ljudima koji sarađuju sa Tužilaštvom predstavljaju kršenje uslova za privremeno puštanje na slobodu da ne smije remetiti pravosudni proces.

„U ovim okolnostima Sudsko vijeće bit trebalo da opozove odluku o Šešseljevom oslbađanju i naloži mu da se vrati u Hag,” istaklo je Tužilaštvo u podnesku.

To bi trebalo učiniti ne samo da bi se osigurao integritet procesa u Tribunalu, već i fer odnos prema Srbiji koja je potvrdila da će pružiti neophodne garancije ako Šešelj potvrdi da će poštovati postavljene uslove, dodaje se u podnesku.

U podnesku se, takođe, navodi da je očigledno da je zbog Šešeljevog ponašanja, bez obzira na njegovo zdravstveno stanje, potrebno postaviti rigorozne uslove za njegovo eventualno privremeno puštanje na slobodu u budućnosti.

Tužilaštvo poziva Sudsko vijeće i da stranama u Srbiji omogući da podnesu podneske na tom saslušanju u vezi sa privremenim puštanjem na slobodu Šešelja.

Šarović: Državni vrh da odluči o Šešelju  

Lider Srpske radikalne stranke  Vojislav Šešelj neće se dobrovoljno vratiti u Haški tribunal, jer je tamo završio posao, a naredne odluke u vezi sa njim su na državnom vrhu Srbije, izjavio je danas potpredsjednik SRS Nemanja Šarović.

Povodom zahtjeva Tužilaštva Haškog tribunala da Raspravno vijeće vrati Šešelja sa privremene slobode u Srbiji, Šarović je rekao da za dalje poteze treba pitati predsjednika Srbije Tomislava Nikolića i premijera Aleksandra Vučića.

Šarović je ocijenio „smiješnim” navode Tužilaštva da je Šešelj „potkopao duh odluke o privremenom oslobođenju”.

„Taj koji je formulisao takvu konstataciju nema veze sa pravom”, rekao je Šarović.

Lider SRS Vojislav Šešelj prilikom većine javnih nastupa od povratka u Srbiju 12. novembra isticao je da se dobrovoljno neće odazvati eventualnom pozivu Tribunala i da ga tamo mogu isporučiti samo predsjednik Nikolić i premijer Vučić. Šešelj je ocijenio da bi njegovo isporučivanje Hagu bilo „istorijska predstava u kojoj bi uživao”.

U podnesku Tužilaštvo konstatuje da je Šešelj svojim ponašanjem u Srbiji „potkopao” duh odluke o privremenom oslobađanju koju je, na sopstvenu inicijativu, „iz humanitarnih razloga”, donijelo raspravno vijeće predsjedavajućeg Žana Kloda Antonetija.

Tužilaštvo zahtijeva da ta odluka bude opozvana, da Šešelju bude naloženo da se vrati u Hag i da, potom bude održana rasprava o njegovom zdravstenom stanju i uslovima pod kojim bi, eventualno, ponovo mogao biti privremeno oslobođen.

Vojislav Šešelj je nakon gotovo 12 godina provedenih u Hagu, bez zvanične presude, 12. novembra došao u Srbiju, a na osnovu odluke raspravnog vijeća Tribunala.

SRS: Bramerc provodi politički nalog

Srpska radikalna stranka ocijenila je da je zahtjev tužilaštva Haškog tribunala o ukidanju odluke o privremenom puštanju na slobodu lidera stranke Vojislava Šešelja „politički nalog”, koji u ime vlasti u Beogradu i Zagrebu provodi glavni haški tužilac Serž Bramerc.

SRS u saopštenju navodi da je pri pokretanju prve inicijative po službenoj dužnosti za privremeno puštanje na slobodu Haški tribunal zatražio da se Šešelj izjasni, te da je on tada „nedvosmisleno naveo da će se baviti politikom, da će držati mitinge, da će davati izjave za medije i da će na svakom mestu napadati Haški tribunal kao antisrpski nelegalan sud”.

Iz ove stranke poručuju da se Šešelj „neće odazvati paničnim vapajima Haškog tribunala, jer prije konačnog puštanja na slobodu nije podnosio nijedan zahtev, niti mu je Haški tribunal postavljao bilo kakve uslove”.

„Haško tužilaštvo je politički instrumentalizovano, a cilj ove zajedničke akcije Tužilaštva i režima u Beogradu je sklanjanje Vojislava Šešelja sa srpske političke scene da bi se nesmetano i bez otpora proveli svi zahtevi Brisela i Vašingtona i dovršilo uništavanje Srbije”, smatraju u SRS-u.

Haško tužilaštvo zatražilo je da bude opozvana odluka o privremenom oslobađanju Šešelja i da, potom bude održana rasprava o njegovom zdravstenom stanju i uslovima pod kojim bi, eventualno, ponovo mogao biti privremeno oslobođen.

U podnesku Tužilaštvo konstatuje da je Šešelj svojim ponašanjem u Srbiji „potkopao” duh odluke o privremenom oslobađanju koju je, na sopstvenu inicijativu, „iz humanitarnih razloga”, donijelo raspravno vijeće predsjedavajućeg Žana Kloda Antonetija.

Vojislav Šešelj je nakon gotovo 12 godina provedenih u Hagu, bez zvanične presude, 12. novembra došao u Srbiju, a na osnovu odluke raspravnog vijeća Tribunala.

Close
Molimo Vas da podržite naš sajt
Ако Вам се свиђа сајт молимо Вас да кликнете на неку од следећих опција и да помогнете сајту да постане бољи.
error: