Haške nebuloze: Da je živ i Njegoš bi završio pred sudom!

Tužilaštvo Tribunala na suđenju Karadžiću tvrdilo da je Petar Petrović Njegoš u svom epu “Gorski vijenac” “slavio ubijanje Muslimana, odnosno poturica”.

Izvor: B92

dos-njegos_620x0

 

Tužiteljka Katrina Gustavson (Catrina Gustafšon) opširno je citirala stihove iz “Gorskog vijenca” tokom unakrsnog ispitivanja svedoka odbrane Gojka Kličkovića, koji je u glavnom iskazu pomenuo da se Radovan Karadžić, tokom rata u BiH, često pozivao na taj Njegošev spev.

Zastupnica optužbe citirala je dijalog vladike Danila i Vuka Mićunovića u kojem se – u slobodnom prevodu sa engleskog – poziva na “čišćenje naše zemlje od nevernika” i kaže da “naša bitka neće biti okončana dok mi ili Turci ne budemo istrebljeni”.

Po tumačenju tužiteljke Gustavson, to je bio “poziv na etničko čišćenje zemlje od Muslimana”.
Njegoš u “Gorskom vijencu” “slavi ubijanje Muslimana, uništavanje njihovih kuća i rušenje njihovih džamija”, sugerisala je tužiteljka.

Ograđujući se da nije proučavao Njegoševo delo, svedok Kličković, koji je posle rata bio premijer Republike Srpske, uzvratio je da dovođenje u vezu “Gorskog vijenca” sa zločinima tokom sukoba u BiH “izlazi iz okvira lepog ponašanja”.

“Ja osuđujem svako razaranje i ubijanje”, kazao je svedok, dodajući da je Njegoš opisivao istorijske događaje od “pre 200 godina”.

Na primedbu tužiteljke da je sam izjavio da je Karadžić “uporedjivao Gorski vijenac s tekućim događajima”, Kličković je odgovorio: “Ne, nisam čuo”. U dodatnom ispitivanju, Karadžić koji se brani sam, pitao je svedoka “kada je Njegoš živeo i napisao svoj spev, a Kličković je odgovorio: “U vreme turskog nadiranja i osvajanja Balkana i činjenja velikih zločina i skoro uništavanja hrišćanstva”, dodajući da su “Njegoš i vladika Danilo bili na svojoj zemlji”.

Precizirajući da je “Gorski vijenac” napisan u 19. veku i da opisuje događaje iz 17. veka, Karadžić je slobodarsku poruku speva ilustrovao stihovima: “Tirjaninu stati nogom za vrat… to je ljudska dužnost najsvetija” i “Kome zakon leži u topuzu, tragovi mu smrde nečovještvom”.

Bivši predsednik RS optužen je za genocid u Srebrenici, progon Muslimana i Hrvata širom BiH, koji je u sedam opština imao razmere genocida, za terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada i uzimanje pripadnika mirovnih snaga UN za taoce, 1992-95. godine.

Karadžić je danas pred sudije izveo i zaštićenog svedoka KW-545, koji je govorio na sednici zatvorenoj za javnost.

Suđenje se nastavlja sutra.

Ostavite komentar

Close
Molimo Vas da podržite naš sajt
Ако Вам се свиђа сајт молимо Вас да кликнете на неку од следећих опција и да помогнете сајту да постане бољи.
error: