Gradonačelnik Trebinja: Četvrtina budžeta zarobljena na Bobar banci

Gradonačelnik Trebinja Slavko Vučurević rekao je danas da zbog novca koji je zarobljen na “Bobar banci” u iznosu od skoro pet miliona maraka lokalna zajednica neće moći da funkcioniše.

vucurevic

Izvor: Radio Trebinje
Autor: D.M.
 

Vučurević je, na današnjoj konferenciji za medije, istakao da će od Vlade Republike Srpske, Agencije za bankarstvo RS i prinudne uprave „Bobar banke“ zatražiti da nađu rješenje za povrat ovog novca gradskoj upravi.
„Kao odgovorno lice i u ime svih građana Trebinja pitam nadležne na koji način će lokalna zajednica, grad Trebinje da funkcioniše bez skoro pet miliona maraka u narednom periodu!? Da li da mi onda ne plaćamo poreze i doprinose i ne izvršavamo obaveze prema državi? Od svih njih tražimo odgovor kako će naša lokalna zajednica da funkcioniše bez ovog novca!?“, istakao je Vučurević.
Vučurević je rekao da je na “Bobar banci” od četvrtka, četvrtog decembra zarobljeno 4. 878. 627, 43 marke gradskog novca, a riječ je o četvrtini godišnjeg budžeta za 2015. godinu.
„Ova sredstva su bila namijenjena za isplatu tekućih obaveza što znači da, ukoliko se ne nađe adekvatno rješenje za povrat ovog novca, u narednom periodu svi korisnici gradskog budžeta neće dobijati svoja primanja“, rekao je Vučurević.
On je naveo da je prema Zakonu o javnim nabavkama raspisan tender za odabir banke za poslovanje za tekuću 2015. godinu i “Bobar banka” je ponudila najbolje uslove tako da je gradska uprava nastavila poslovanje sa ovom bankom.
„Očito je neko ranije trebalo da upozori sve klijente na moguća dešavanja i poslovanje te banke. Nemoguće je povjerovati da je smrt Gavrila Bobara uslovila ovu situaciju. Ovo što se dešava sa “Bobar bankom” ne može da se dešava bez države i nadzora onih koji vode brigu o regularnom poslovanju svih banaka “, kaže Vučurević.
Vučurević je istakao da je razgovarao sa direktorom Agencije za banakrstvo od kojeg nije dobio nikakav odgovor.
On dodaje da je Grad Trebinje otvorio rezervne račune na NLB Razvojnoj banci i da svi obveznici mogu da uplaćuju na račun gradske uprave koji je otvoren u ovoj banci.
Na Bobar banci blokirano je od 4. decembra 4. 878. 627, 43 marka gradskog novca:

 

  • Stanje računa trezora grada Trebinja- 513. 283,36 maraka
  • Stanje računa posebnih namjena za socijalnu pomoć- 30.445,55 maraka
  • Stanje računa posebnih namjena IPA fond- 92.896,44 maraka
  • Stanje izdvojenih novčanih sredstava koje grad Trebinje dobija od HET-a po osnovu potopljenog zemljišta- 1.688.641,80 maraka
  • Sredstva plasman revolving kredita kod Bobar banke- 2.553.360,28 maraka

 

Close
Molimo Vas da podržite naš sajt
Ако Вам се свиђа сајт молимо Вас да кликнете на неку од следећих опција и да помогнете сајту да постане бољи.
error: