Godišnji koncert DG „Stara Hercegovina“: Oj, davori, ti Kosovo ravno!

autor: Milivoje Beštić
izvor: http://www.nevesinje.fuzija.rs/
  

 

Ej, crnorišče, da li se na ovu stranu ide na Kosovo“?
Jeste, na tu. Ali se ide i na onu tamo, i  na onu onamo, i na onu stranu sa koje si došao. Šta se čudiš, svaki će te pravac tamo odvesti. Danas u Srbiji nema drugog puta, do puta na Kosovo ili sa Kosova…“
Ovim dijalogom guslara Save Stanišića i glumca Pozorišta na Terazijama Milana Milosavljevića otvoren je godišnji kocnert Društva guslara “Stara Hercegovina“ pod nazivom „Oj, davori, ti Kosovo ravno“. U prepunoj sali Centra „Šumice“ na Voždovcu okupili su se  brojni ljubitelji gusala i epske poezije da pozdrave jedno od najuspješnijih društava na srpskim prostorima, koje je ove godine postiglo zavidne rezultate: drugo  mjesto na Republičkom festivalu u Čačku i drugo mjesto na Saveznom festivalu u Podgorici. I kao kruna: Đorđe Tanović je postao republički, a Veljko Đuranović savezni – svesrpski prvak!
– Mi svoje uspjehe  posvećujemo Kosovu i Metohiji – ističe Boban Drašković, predsjednik Društva.
Prije šarenice narodnog stvaralaštva, skup je pozdravio dr Dragan Vukanić, predsjednik opštine Voždovac i Radoslav – Rajo Vojinović, predsjednik Saveza srpskih guslara.
U jednoipočasovnom programu svoje umijeće na strunama i raskošan glas pokazali su članovi ovog društva, guslari: Sava Stanišić, Zoran Vujošević, Dragan Đerić, Miroslav Tanović, Petar Perović, Aleksandar Taušan, a posebno su toplo pozdravljeni guslarski šampioni Đorđe Tanović i Veljko Đuranović. Nastupio je i Ljubiša Ateljević – narodni guslar iz Zrenjanina. Izvorne pjesme sa Kosova i Metohije izvodile su etno – pojac Jelena Čkonjević i etno grupa „Sestre Sandić, dok je Željko Čurović, guslar i književnik, podigao „Kosovsku zdravicu“, sve to uz govornu pletisanku voditelja Milivoja Beštića.
Veče „Stare Hercegovine“, poetsko – guslarske sadržine, kosovskog zavjeta kao suštine i vremenski – na kraju godine završeno je porukom: „Ako mi zaboravimo Kosovo, zaboraviće i nas Kosovo. Srbija bez svetinja i bez Kosova i nije Srbija. Srbija bez Kosova je bez duše, bez uma i srca… A Hercegovina? Hercegovina nije samo Svetog Save djedovina, nego očevina cijele naše poezije, našeg jezika i našeg duha!“

 

Ostavite komentar

Close
Molimo Vas da podržite naš sajt
Ако Вам се свиђа сајт молимо Вас да кликнете на неку од следећих опција и да помогнете сајту да постане бољи.
error: