Gazdama u RS preskupe povrede zaposlenih

Poslodavci iz Republike Srpske traže od vlade hitne izmene zakona o zdravstvenom osiguranju

rs-povrede-na-radu_620x0

Izvor: Novosti/ S. Mišljenović 
Poslodavci iz Republike Srpske traže da im Vlada RS obezbedi refundaciju novca odvojenu za radnike koji su zbog povrede na radu otišli na bolovanje duže od 30 dana.

U Republici Srpskoj se svake godine, u proseku, povredi oko 50 radnika na radnom mestu. To su zvanični podaci, mada u Savezu sindikata RS kažu da je ova brojka znatno veća, jer na stotine radnika nije prijavljeno, koji kad se povrede mogu samo da ćute i trpe.

Dragutin Škrebić, predsednik Unije udruženja poslodavaca RS, kaže za “Novosti” da ovo plaćanje pada 100 odsto na teret poslodavca i da to mora da se menja.

– Do sada su poslodavci na bolovanja zbog povreda na radu dali milione maraka. To su samo dodatni nameti u moru onih koje već imamo. Na ovu temu se godinama ćuti. Pitam se zašto plaćamo osiguranja radnika, kad i bolovanja zbog povreda opet mi plaćamo – pita se Škrebić.

On kaže da je svoje predloge ovo rešavanja ovog pitanja poslovna zajednica uputila Vladi RS u sklopu ekonomske politike i da očekuju konkretne poteze, a ne obećanja.

– Poslodavcima se refundira novac za odlazak naših radnica na porodiljsko bolovanje, ali i tada dobijamo 70 odsto neto iznosa plate, a mi plaćamo bruto. To je još jedna nelogičnost. Ukoliko Vlada RS želi da pomogne realnom sektoru, onda mora i da povuče konkretne poteze, jer bez jakog realnog sektora teško će se ojačati ekonomska situacija u Srpskoj – ističe Škrebić.

Na ovakvu incijativu poslodavaca u Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite RS kažu da je u ovoj godini planirano da se izradi i uputi u proceduru Nacrt zakona o zdravstvenom osiguranju.

– S obzirom na to da povrede na radu ne nastaju kao posledica bolesti, već su nastale na radnom mestu, a poslodavac je obavezan da osigura bezbedne uslove za rad, bolovanje radnika u ovim slučajevima ide na teret poslodavca. Napominjemo da poslodavac radniku samo nadoknađuje platu u ovim situacijama, dok kompletno lečenje radnika, usled povrede na radu, finansira Fond zdravstvenog osiguranja – objasnili su u resornom ministarstvu.

Dodali su da je ista situacija i u susednim zemljama – Srbiji, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Sloveniji, kao i u Federaciji BiH.

– Za razliku od susednih zemalja, poslodavci u Republici Srpskoj su manje opterećeni kad je reč o naknadi plate za vreme “običnog” bolovanja, jer u RS oni nadoknađuju platu za samo prvih 30 dana. U Hrvatskoj, na primer, poslodavci nadoknađuju platu za prva 42 dana, kao i u FBiH, dok u Crnoj Gori za čak prvih 60 dana.
POVREĐENO 414 RADNIKA

PREMA podacima Republičke uprave za inspekcijske poslove RS od 2008. godine pa do danas na području Republike na radnom mestu povrede je zvanično “zaradilo” 414 radnika. Najviše povreda bilo je u šumarstvu i građevinarstvu, gde se godišnje povredi desetak radnika. Kad se govori o broju poginulih za isti period, u RS je na radnom mestu život izgubilo 75 radnika.

 

Close
Molimo Vas da podržite naš sajt
Ако Вам се свиђа сајт молимо Вас да кликнете на неку од следећих опција и да помогнете сајту да постане бољи.
error: